current views are: 7

9 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση22:06

Μέγαρο Μαξίμου: Αυτή είναι η πρόταση προς τους Θεσμούς

Το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης προς τους Θεσμούς που εστάλη αργά χθες το βράδυ αποκαλύπτουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 22:06’
αρθρο-newpost

Το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης προς τους Θεσμούς που εστάλη αργά χθες το βράδυ αποκαλύπτουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης προς τους Θεσμούς που εστάλη αργά χθες το βράδυ αποκαλύπτουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση «αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια», ενώ «περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι «στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν» καθώς όπως σημείωνουν τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν πως τα βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία θα είναι στο 13%, ενώ τόνιζαν πως διατηρείται η έκπτωση στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

Ως προς το ΕΚΑΣ, θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως σταδιακά θα καταργηθεί η ειδική φορολογική μεταχείριση «για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών».

Ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί από το 26% στο 28%.

Στην ελληνική πρόταση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

  • Έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
  • Εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
  • Αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται περιουσιολόγιο, ενώ ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Ως προς τις αγορές προϊόντων:

-Διατηρείται το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

-Μειώνεται η γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

-Μειώνεται εξάλλου ο συντελεστής σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%,

-Βελτιώνεται το ποινικό δίκαιο για τη φοροδιαφυγή, ενώ

-Αυξάνεται ο φόρος των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και καταργούνται τα προνόμια των εφοπλιστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας και εφαρμόζεται και στα σκάφη αναψυχής.

Τέλος, εφαρμόζεται άμεσα ο φόρος των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ενώ εισάγεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέα μεταρρύθμιση για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο και μέσα ενημέρωσης.

Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς


σχετικα αρθρα