Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Με έναν ελιγμό επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύσει τους θεσμούς και το Eurogroup για τις αποφάσεις τους αναφορικά με την έγκριση ή μη της ελληνικής πρότασης για συμφωνία. 

Σε κλειστή σύσκεψη υπουργών που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου αποφασίστηκε η κατάθεση της πρότασης χθες το βράδυ στη Βουλή προκειμένου σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια να κληθεί να ψηφίσει εάν την αποδέχεται ως βάση συζήτησης δίνοντας εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και σε άλλα τρία μέλη της κυβέρνησης να διαπραγματευτούν με τους θεσμούς εάν χρειαστεί να ενσωματωθούν κάποιες αλλαγές. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι εφόσον η πρόταση δεν απορριφθεί από το eurogroup ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης ολίγων ημερών για να βρεθεί κοινός τόπος Μαξίμου και δανειστών. Όταν το κείμενο ολοκληρωθεί θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για να πάρει την μορφή της συμφωνίας, δηλαδή ενός νέου μνημονίου

Το Μαξίμου πρακτικά επιδιώκει να αφαιρέσει από τους πιστωτές αλλά και από το Eurogroup κάθε επιχείρημα πως δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μία συμφωνία ή πως κατά βάθος επιθυμεί την ρήξη γι’ αυτό και προχώρησε στο δημοψήφισμα υπέρ του όχι της προηγούμενης Κυριακής. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο και εξασφαλίζοντας μία ευρύτερη συναίνεση θέλει να καταδείξει στους έξω ότι υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο κομμάτων στην χώρα και ότι ουδείς επιθυμεί να έρθει σε  σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλώ μάλλον να διανοηθεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει κοινοβουλευτική ομάδα και Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει εκ των προτέρων πιθανές διαρροές και μετά στην Ολομέλεια επιδιώκει την προέγκριση της ελληνικής πρότασης με εξουσιοδότηση για συνέχιση της διαπραγμάτευσης πάνω σ’ αυτήν την βάση. 

Στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εναντιώθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς τονίζοντας ότι με τις πολιτικές των αντιλαϊκών μέτρων εξοντώνεται ο λαός.