Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το γεγονός ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη κρέμεται από μία κλωστή μοιάζει να αποτρέπει τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την μετωπική σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Στο επιτελείο του νέου Προέδρου του κόμματος επικρατεί αναβρασμός καθώς η, ούτως ή άλλως, επιφυλακτική στάση του κ. Μεϊμαράκη έναντι του Πρωθυπουργού, μετατράπηκε σταδιακά σε οργή. Το κλίμα είναι βαρύ καθώς, ακόμη κι αυτή την ώρα, στη Νέα Δημοκρατία εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας αλλά και ενόχληση για κινήσεις που η Συγγρού θεωρεί ως καθαρούς τακτικισμούς. Ως τέτοιον θεωρούν και την πρωτοβουλία του Μαξίμου να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το πλαίσιο συμφωνίας που κατέθεσε προς τους θεσμούς. 

Ο Πρωθυπουργός έχει ισχυρή εντολή, από τις εκλογές και το δημοψήφισμα, αλλά και τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, όπως φάνηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σημείωνε στέλεχος της Ν.Δ. και συνέχιζε «προς τί λοιπόν η κίνηση στη Βουλή; Έχει ως στόχο να μοιραστούν οι ευθύνες ή κάτι άλλο κρύβεται;». Τα σενάρια στο γαλάζιο επιτελείο φούντωσαν όταν διαπιστώθηκε ότι το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει τις υπογραφές των Π. Καμμένου και Παν. Λαφαζάνη και, βέβαια, αυτή του κ. Τσίπρα

Στη Ν.Δ. παραμένουν ανοικτοί σε κάθε ενδεχόμενο, από μία μικρή ένταση στη συμπολίτευση μέχρι μία μείζονα ανταρσία που θα αναγκάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν πλέον ευθέως την ευθύνη για την ψήφιση, ολοκλήρωση και, τελικά, εφαρμογή της συμφωνίας. 

Το κλίμα δυσπιστίας μετατράπηκε γρήγορα σε κλίμα έντασης τόσο εξαιτίας της απόφασης του Μαξίμου να επικρίνει την επιλογή της ΝΔ να ζητήσει προ ημερησίας για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή όσο και για τα σχόλιά των συνεργατών του κ. Τσίπρα για τους λόγους της μη επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Συγγρού εκτίμησαν ότι, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, το επιτελείο Τσίπρα επιμένει σε επικοινωνιακούς και πολιτικούς τακτικισμούς με στόχο να εγκλωβίσει ή απαξιώσει την αντιπολίτευση.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και από χθες το πρωί καθώς η Συγγρού έτρεχε να διαχειριστεί τις επικοινωνιακές διαρροές του κυβερνητικού στρατοπέδου: περί τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Ευ. Μεϊμαράκη, που ουδέποτε έγινε, περί κοινοποίησης στους αρχηγούς της πρότασης αμέσως μετά το Υπουργικό, περί του ενδεχομένου να έρθει, ως κατεπείγον, στη Βουλή σχέδιο νόμου με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Κατά τους γαλάζιους αυτό το παιχνίδι, επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις Μεϊμαράκη και την απαίτησή του η όποια επαφή με τον Πρωθυπουργό να έχει θεσμικό χαρακτήρα, είτε δηλαδή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε σε ένα άτυπο συμβούλιο αρχηγών αλλά με τήρηση πρακτικών. Όλα θα πρέπει να ειναι στο φως, επαναλαμβάνει σε συνομιλητές του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η σημερινή συζήτηση στη Βουλή παρέχει, τελικά, αυτή την ευκαιρία.