Άρθρο για το νέο πακέτο διάσωσης που αγωνίζεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην βγει από την Ευρωζώνη, φιλοξενούν οι New York Times.

Με τίτλο «Η Ελλάδα αποδέχεται την ύφεση με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους», η εφημερίδα αναφέρει:

Την ώρα που διαρρέουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιέχει η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας υποτάχθηκε στις απαιτήσεις για όρους σκληρής λιτότητας, τους οποίους είχε καλέσει να απορρίψουν στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, όπως αύξηση της φορολογίας και διάφορα μέτρα περικοπής του κόστους των συντάξεων. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έκανε αίτηση για ένα τριετές δάνειο διάσωσης αξίας περίπου 53,5 δισ. ευρώ και ζήτησε από τους δανειστές να δεσμευθούν πως θα συζητήσουν την αναδιάρθρωση του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας.

Παράλληλα, οι NYT σχολιάζουν πως πλέον, «ο Τσίπρας φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος αναφορικά με την ανακούφιση του χρέους», καθώς «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσε επιτέλους την Πέμπτη λίγο χώρο, παραδεχόμενος ότι “η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι είναι δυνατή χωρίς ένα κούρεμα”».

Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε αν αυτή η προοπτική διάσωσης θα είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες συμφωνίες, στο να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα με αντάλλαγμα την κάποια ανακούφιση του χρέους».

Αλλωστε, «αυτό που κόβει την ανάσα» αναφορικά με την Ελλάδα, είναι «στο πώς μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει ολόκληρη η δυναμική στην ελληνική κρίση, από τις αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις για μετατροπή της σε Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων, σε μια φρέσκια αισιοδοξία για βάση για συμφωνία».

Κατά την εφημερίδα, «το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η έκδηλη αλλαγή που αντικατοπτρίζεται στη νέα πολιτική αποφασιστικότητα στο να καταλήξει σε συμφωνία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Το πακέτο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση, και θα πρέπει να κινηθούμε πιο κοντά σε μια συμφωνία» δήλωσε ο Mujtaba Rahman, ο διευθυντής του Eurasia Group.