Μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι ένα Grexit θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη καθώς οι πσιτωτές θα πρέπει να απαρνηθούν το σύνολο των αποπληρωμών τους. 

«Ένα Grexit θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη, όχι μόνον για τους Έλληνες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ζήσουν μια τρομερή και επώδυνη αναστάτωση αλλά και για τους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να απαρνηθούν σχεδόν το σύνολο των αποπληρωμών τους», προειδοποίησε. 

Ωστόσο «μια μείωση του (ελληνικού) χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων αποκλείστηκε» στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, παρατήρησε. 

«Ο κίνδυνος μιας διάχυσης γεωπολιτικά στην Ευρώπη υποτιμάται, κυρίως στην Γερμανία», πρόσθεσε εξάλλου ο Τρισέ.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι «η Ευρώπη (φέρει) μια ιστορική ευθύνη να στηρίξει τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ».
Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου "την πολιτισμική εγγύτητα των Ελλήνων με την Ουκρανία και την Ρωσία χάρη στον δεσμό της ορθόδοξης θρησκείας", κατέληξε.