current views are: 6

10 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση09:13

Τηλεδιάσκεψη Λαγκάρντ, Γιουνκέρ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ- Το βράδυ η αξιολόγηση της πρότασης

Έκτακτη σύσκεψη, μέσως τηλεδιάσκεψης, έχουν σήμερα το μεσημέρι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Δημοσίευση 09:13’
αρθρο-newpost

Έκτακτη σύσκεψη, μέσως τηλεδιάσκεψης, έχουν σήμερα το μεσημέρι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο την ελληνική πρόταση. Το βράδυ η αξιολόγησή τους.

Στην τηλεδιάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους απόψε το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το πρωί θα συνεδριάσει το EuroWorking Group επί της ελληνικής πρότασης, ενώ στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση. 

Ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. 

Αν όμως το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι προφανείς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έξι κράτη-μέλη (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Σλοβακία και Εσθονία) προβλέπουν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, τόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο και για την εκταμίευση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη θα καθυστερήσουν την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για μια «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως κλείσει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ESM.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα, ενώ κάποια άλλα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη χρηματοδότηση-γέφυρα. Ανέφερε ως παραδείγματα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β», ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.


σχετικα αρθρα