Περισσότερο από τέσσερις ώρες διήρκησε η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους εταίρους για να κλείσει η συμφωνία.

Συγκινημένος ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του.

«Δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή, είναι προφανής η απάντηση.

«Είναι ευθύνη της αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μην φτάσουμε στο Grexit. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και την ιστορία του» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και κατά τη συνεδρίαση και μετά από αυτή. Συγκεκριμένα, με τις υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάσης Πετράκου καλούν τον πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών, ωστόσο λένε πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση. 

Όπως λένε η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα. «Παρ' όλαυτα η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους», τονίζουν. 

«Δεν θα γίνω Παπαδήμος»

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός με την ομιλία του  τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν θα γίνω Παπαδήμος» και έστειλε το μήνυμα «ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί». 

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο στην τοποθέτησή του για μη συμβατότητα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Λαφαζάνης είπε πως «η πρόταση αυτή δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα». 

Για συμφωνία με δυσκολίες αλλά και βελτιώσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Όπως είπε «είναι μια συμφωνία που έχει και δυσκολίες αλλά και βελτιώσεις σε σχέση με δυο εβδομάδες πριν». 

«Θα φτάσουμε στο στόχο του 2018 με διαφορετικό τροπο λογω της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών. Υπάρχουν διαφορα πραγματα που θα πανε σταδιακά και οχι αμεσως. Υπάρχει καλυτερο πακέτο για το χρεος», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος

Την άποψη ότι πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «πρέπει αποφασίσουμε ποια πρέπει να είναι η θέση μας στην Ευρώπη». 

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είπε πως «οι συσχετισμοί επιβάλλουν αυτού του τύπου την συνθηκολόγηση για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε καλύτερη στιγμή ωστε να υλοποιήσουμε αυτά που επιδιώκουμε». 

Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία, είπε ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος.