current views are: 4

10 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση10:38

Τα πρώτα μηνύματα των Ευρωπαίων για την πρόταση της κυβέρνησης

Πλήθος μηνυμάτων στέλνουν από το πρωί ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 10:38’
αρθρο-newpost

Πλήθος μηνυμάτων στέλνουν από το πρωί ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Πλήθος μηνυμάτων στέλνουν από το πρωί ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις, η ελληνική πρόταση φαίνεται να τυγχάνει θετικής υποδοχής, ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup του Σαββάτου, το οποίο είναι αυτό που θα δώσει την τελική έγκριση.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «σοβαρές και αξιόπιστες τις ελληνικές προτάσεις», ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. 

«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

Και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. 

Παράλληλα, τόνισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και πως χρειάζεται μία συζήτηση για το βάρος του χρέους της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε «λεπτομερές κείμενο» την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε πως η ετυμηγορία είναι πιθανόν να βγει και σήμερα. 

«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται να δήλωσε ότι «η ελληνική πρόταση είναι καλή βάση».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν θέλησε να σχολιάσει ακόμα τις ελληνικές προτάσεις και τόνισε πως μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει να πάει η γερμανική κυβέρνηση στην Bundestang, για να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε:

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε και την Κυριακή. Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν το Σάββατο, από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Εργαζόμαστε με στόχο αυτή την συμφωνία, θεωρούμε ότι είναι κάτι το εφικτό.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, επεσήμανε πως γίνονται σημαντικά βήματα προς τη συμφωνία.

Το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής άφησε και αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζόζεφ Μουσκάτ, ανέφερε ότι με μια πρώτη ματιά η ελληνική πρόταση είναι «μια βάση συζήτησης».

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα