«Λέγαμε πάντα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, να παραμείνει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποδεχόμενοι μία συμφωνία, η οποία είναι η λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και την οικονομία», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

Δυστυχώς το χαμένο πεντάμηνο έχει τεράστιο κόστος. Και το τελευταίο δεκαήμερο με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών έχει ανεβάσει το κόστος στα ύψη. Ενώ θα κλείναμε συμφωνία με το mail Χαρδούβελη, το οποίο κινείτο στο 1 δισεκατομμύριο, τώρα έχουμε φτάσει στην ανάγκη μέτρων, τα οποία πλησιάζουν στα 12 ίσως και 13 δισεκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη είναι η διαφορά και πόσο μεγάλη είναι η οπισθοχώρηση.

«Παρόλα αυτά, επειδή κάθε μέρα που περνάει ανεβάζει τον λογαριασμό, πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία και να προχωρήσουμε, ώστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο, ακυρώνοντας την πλαστή διάκριση σε δήθεν "αντι-μνημονιακούς" και δήθεν "μνημονιακούς". Είναι κατανοητό, πλέον, ότι όσα λεγόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια, όλα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά, ήταν απλά ψέματα, ήταν μία παραπλάνηση, μία μυθολογία. Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς θα βοηθήσουμε στο πλαίσιο της εθνικής ευθύνης μας και λέγοντας πάντα την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας να αναλάβει την δική του ευθύνη και η ευθύνη που του αναλογεί είναι μεγάλη», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εξερχόμενος του κοινοβουλίου, σε νέες δηλώσεις του, υπεραμύνθηκε του PSI τονίζοντας ότι τότε «μειώσαμε το χρέος κατά κατά 180 δισ. ευρώ, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να μειώσει το χρέος ούτε ένα ευρώ». «Αντιθέτως επιβάρυνε οικονομία, είπε, και ευχήθηκε ο κ. Τσακαλώτος να μπορέσει να φέρει ένα μικρό ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους για να το προσθέσει στη μεγάλη μείωση του 2012.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «χρειάζεται μια αίσθηση συστολής, μετά από 5 μήνες λαθών». 

Και σημείωσε:

Υπάρχει και το ζήτημα των Βρυξελλών και των εταίρων. Ο κ. Τσίπρας έκανε, μετά από πέντε μήνες, αυτό που έπρεπε. «Εκών άκων» το έκανε και έστειλε με την υπογραφή του ένα κείμενο επιβαρυντικό, αλλά που ίδιος το κατέστησε αναγκαίο.

Οι εταίροι δεν πρέπει να ζητήσουν άλλα μέτρα, ώστε να μην δώσουν το πρόσχημα σε κανέναν για να επιφέρουν εθνική καταστροφή.