Μήνυμα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρλισιμης ψηφοφορίας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκλεισε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε έντονα συγκινησιακό ύψος. 

Ο Πρωθυπουργός, κατά την δευτερολογία του, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης, θέτοντας τους βουλευτές του κόμματος προ των ευθυνών τους. Χαρακτηριστικά είπε:

Δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία. Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή, είναι προφανής η απάντηση.

«Είναι ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μην φτάσουμε στο Grexit. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και την ιστορία του» κατέληξε ο κ. Τσίπρας και δάκρυσε, ενώ καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του.

Η συνεδρίαση διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, όπου εκφράστηκε η έντονη διαφωνία της αριστερής πτέρυγας για την πρόταση της κυβέρνησης προς τους εταίρους, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του  τόνισε, μεταξύ άλλων:

Δεν θα γίνω Παπαδήμος. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. 

Ηχηρή παρέμβαση έκανε η Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Με κείμενο που κατέθεσαν στη Βουλή και φέρει τις υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάσης Πετράκου,καλούν τον Πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών, ωστόσο λένε πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση. 

Μάλιστα, καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόγραμμα γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα

«Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους», τονίζουν. 

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος -αν και δεν υπογράφει το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας- φέρεται να δήλωσε στην Κ.Ο. ότι «η πρόταση αυτή δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα» και έκανε λόγο για «μη συμβατότητα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».