«Φαίνεται πως η νέα πρόταση φέρνει την Ελλάδα και τους θεσμούς πιο κοντά στη συμφωνία», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. 

«Αν δείτε τη πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, βεβαίως φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει περισσότερο (σε μια συμφωνία) σήμερα», δήλωσε ο Τζακ Λιου σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ιστότοπος Politico.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Λιου τόνισε πως είναι «σημαντικό η Ελλάδα να κάνει δύσκολα βήματα, συμπεριλαμβανομένων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να υποστεί «μεγάλες αναταράξεις» εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πάνε καλά.

«Έχει κρίσιμη σημασία η Ελλάδα να κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της", είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. "Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να βρεθεί σε μια θέση από την οποία θα κάνει βιώσιμο το χρέος της και θα επανέλθει στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Λιου και πρόσθεσε:

Οι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... Η ουσία είναι ότι το βάρος για τις ταμειακές ροές θα πρέπει να αλλάξει.