Η ζημιά που προκλήθηκε από τα capital controls μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής.

Τόνισε πως, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων είναι πιο περιορισμένοι σε σχέση με την Κύπρο, ενώ επεσήμανε πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές και συμπλήρωσε ότι ασκούσε μεγάλη πίεση και στις άλλες 18 χώρες για να βρεθεί λύση. «Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει για την άρση της ασφυξίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, διερωτήθηκε:

Απορώ γιατί κερδίζουμε εκλογές. Τόσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και η γραμμή δεν υπογράφουμε μία συμφωνία να ναι κι ό,τι να ναι είναι ένα αβαντάζ;

Είπε ακόμα πως τα κέρδη από τα ομόλογα (SMP), μπορούν να είναι το πρώτο μέρος ενός πακέτου για την ενδιάμεση συμφωνία. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «το βασικό που θέλει ο λαός είναι να είναι η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε».

Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ».

Ως προς τον ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως η αύξηση θα αρχίσει από τα τουριστικά και σιγά – σιγά θα επεκταθεί στα υπόλοιπα, όταν βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα, ενώ βεβαίωσε πως τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες θα εφαρμοστούν σταδιακά. 

Έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες που πρέπει να διευθετηθούν στη διαπραγμάτευση», και έφερε ως παράδειγμα το είδος της εποπτείας που θα έχει το νέο πρόγραμμα, λέγοντας πως «θα ήταν καταστροφικό να εφαρμοστεί ότι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι δηλαδή να λαμβάνεις ένα μέτρο όταν θα αποτυγχάνει ένα άλλο».

«Χρειαζόμαστε χώρο για να εξελιχθεί το πρόγραμμά μας» είπε.

«Ζητάμε και κάνουμε αυτό που κάνουμε για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας και να πετύχει καλύτερη συμφωνία» είπε και πρόσθεσε:

Είναι πολύ απλό αυτό που ζητάμε είναι κάτι που δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, θεωρούμε όμως ότι πρέπει να πάρουμε κάτι καλύτερο.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθούν στη Βουλή τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων.