Για βοήθεια τεχνοκρατών της γαλλικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα στη συγγραφή της πρότασης προς τους Θεσμούς κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι άνθρωποι αυτοί δεν έγραψαν τις ελληνικές προτάσεις, αλλά απλά συμβούλευαν τους Έλληνες, όσον αφορά στο τι να μη βάλουν στο νέο σχέδιο που θα έστελναν στους θεσμούς προκειμένου να μην «κοπεί».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Γάλλοι τεχνοκράτες συνεργάστηκαν πολύ στενά και με διακριτικότητα με τους Έλληνες διαπραγματευτές, πάντα υπό την αυστηρή επιτήρηση του Ελιζέ.

«Γάλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών για να δώσουν μια χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, στην κρίση αυτή που περνά», επιβεβαίωσε ένας σύμβουλος υπουργού της κυβέρνησης Ολάντ, μιλώντας στη «Le Monde».

Όμως, όπως τόνισε, οι Έλληνες είναι εκείνοι οι οποίοι συνέταξαν τις προτάσεις και οι Γάλλοι έδωσαν απλά τις συμβουλές τους. Μάλιστα, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι Γάλλοι τεχνοκράτες συμβούλευαν τους Έλληνες στο τι να μην συμπεριλάβουν και τι να μην γράψουν, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους από τους θεσμούς.

«Η ιδέα δεν ήταν να υπαγορεύσουμε στους Έλληνες τι να γράψουν,  αλλά να τους δώσουμε συμβουλές για να κάνουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα ήταν αποδεκτές από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

Στόχος ήταν το σχέδιο να μην απορριφθεί, όπως αυτό που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ωστόσο, πως γάλλος αξιωματούχος χθες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διέψευσε τη βοήθεια προς την ελληνική πλευρά.