Την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ευρώ θέλει το 60,5% των ερωτηθέντων, έστω και αν αυτό σημαίνει την υπογραφή νέου μνημονίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

Στο 47,5% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων-ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιρασμένη είναι η γενιά 18-35 μεταξύ ευρώ και δραχμής, όπου δίνει ελαφρύ προβάδισμα στο πρώτο.

Η νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 9 Ιουλίου, αποτυπώνει την αίσθηση που αφήνουν στους πολίτες οι τρέχουσες εξελίξεις και ιδίως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

Αναλυτικά:

Εντυπώσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ενισχυμένο το  ποσοστό (36,5%) των ερωτηθέντων που εκτιμούν  ότι τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έναντι όσων θεωρούν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε (30,5%) σε σχέση με την ισχύουσα πριν το δημοψήφισμα. Σημαντικό ποσοστό (23%) των ερωτηθέντων δεν διακρίνει κάποια ουσιαστική μεταβολή προ και μετά δημοψηφίσματος. Ενώ ένα 10% δεν εξέφρασε άποψη.

Συζήτηση για το ευρώ

Στο ερώτημα για το ποιο συναίσθημα τους δημιουργεί η προοπτική της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ιδίως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε συντριπτικό ποσοστό 55,5%  τον «Φόβο», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το συναίσθημα της «Ελπίδας» απάντησε μόλις το 16,5% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 20,5% απάντησε ότι δεν πιστεύει πως η έξοδος από το ευρώ θα έχει κάποια ουσιαστική επίπτωση στη ζωή του/σημάνει κάτι διαφορετικό για εκείνους. 

Το ποσοστό όσων απάντησαν ότι φοβούνται την προοπτική ενός Grexit εμφανίζεται αισθητά αυξημένο σε σχέση με το υψηλό αντίστοιχο περίπου ένα μήνα πριν (3 – 6 Ιουνίου) που είχε φθάσει το 51,5%. Ειδικά στις ηλικίες 55 και άνω ανεβαίνει στο 62%. 

Ευρώ και ευρωζώνη ή έξοδος και δραχμή

Στο συντριπτικό 60,5% έφτασε το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έστω και αν αυτό σημαίνει την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου. Αντίθετα, μόνο το 28% των ερωτηθέντων προτιμά έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα πάνω στο ίδιο ερώτημα (ευρώ και μνημόνιο ή έξοδος από ευρωζώνη και δραχμή) όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την ηλικία των ερωτηθέντων:

 


Στο 71% οι ερωτηθέντες ηλικίας 55 και άνω επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Υψηλότατο το αντίστοιχο ποσοστό για τους ερωτηθέντες ηλικίας 35 – 45, έφτασε στο 61%. 

Οι νεαρότεροι, στους οποίους περιλαμβάνεται και η γενιά των 18ρηδων (ηλικία 18 - 34) εμφανίζονται μοιρασμένοι ανάμεσα στις δύο επιλογές, ευρώ ή δραχμή, με το ποσοστό που δήλωσε ότι προτιμά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη να υπερισχύει (45,5%).  

«Ναι» στο ευρώ απαντούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 47,5%. 

Εκτίμηση αισιοδοξίας

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να εκτιμήσουν κατά πόσο πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους: 

 Συνολικά σε ποσοστό 58% οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ότι Σίγουρα και Μάλλον θα χειροτερεύσει (29% αντιστοίχως). Μόλις το 9,5% δηλώνει αισιόδοξο  - εκ των οποίων βέβαιο  δηλώνει το 1,5%  - ότι η κατάσταση του νοικοκυριού του θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 22% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Υπογραμμίζεται ότι η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την προσωπική/οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα πλέον σε σύγκριση  με τις αρχές του έτους (58% από 27% , σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας).

Δείτε ΕΔΩ όλη τη δημοσκόπηση