Βολές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπολύει ο τέως ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στον Guardian τονίζοντας ότι επιδιώκει Grexit για παραδειγματισμό της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για «πεισματική και μη κατανοητή» άρνηση των δανειστών να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Το δημοσιονομικό δράμα της Ελλάδας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα εδώ και πέντε χρόνια, για έναν λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών να προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Γιατί, ενάντια στην κοινή λογική, ενάντια στην ετυμηγορία του ΔΝΤ και ενάντια στις καθημερινές πρακτικές τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες με οικονομική δυσχέρεια, (οι πιστωτές) αντιστέκονται σε μια αναδιάρθρωση χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με όρους οικονομικούς, γιατί εντοπίζεται βαθιά στις λαβυρινθώδεις πολιτικές της Ευρώπης» γράφει χαρακτηριστικά.

«Πεποίθησή μου- με βάση μήνες διαπραγματεύσεων- είναι ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την νομισματική ένωση για να εκφοβιστούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το μοντέλο του, (ένα μοντέλο) πειθαρχημένης ευρωζώνης» τονίζει, μεταξύ άλλων.