current views are: 3

10 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση21:14

Τσίπρας: Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο – Επιλογή υψηλής ευθύνης για την επόμενη ημέρα (Βίντεο)

«Από τις πρώτες ημέρες κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθύνοντας ομιλία στη Βουλή σε φορτισμένο κλίμα. 

Δημοσίευση 21:14’
αρθρο-newpost

«Από τις πρώτες ημέρες κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθύνοντας ομιλία στη Βουλή σε φορτισμένο κλίμα. 

«Από τις πρώτες ημέρες κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθύνοντας ομιλία στη Βουλή σε φορτισμένο κλίμα. Όπως είπε «χρειαζόμαστε μια συμφωνία για να μην πέσουμε σε ναρκοπέδιο». 

«Έξι μήνες τώρα έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Όμως στις δύσκολες στιγμές ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κατω, δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, δεν πήγα σε εύκολους συμβιβασμούς προκειμένου να εξασφαλίσω την παραμονή μου στην εξουσία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Σήμερα θέλω να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και ο καθένας να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Μπήκαμε σε έναν πόλεμο, δώσαμε δύσκολες μάχες, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος. 

Προχωρήσαμε όσο μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο. Αυτό δεν το αγνοώ, ούτε το κρύβω από τον ελληνικό λαό. Δώσαμε μάχη για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε λάθη εκ μέρους και της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάναμε λάθη αυτό το διάστημα. Δεν υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία χώρας, που να είναι πρακτικά στο χείλος της χρεοκοπίας, που να διαπραγματεύεται με τόση επιμονή, να διαπραγματεύεται ως ίση προς ίσους. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ».

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, η διαπραγμάτευση είναι εν ισχύ» είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που υπάρχει μπροστά μας.

«Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου από το ευρώ, αλλά ως ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο» είπε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και τόνισε ότι δεν εξαπάτησε τον ελληνικό λαό ούτε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. 

Αναφερόμενος στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, είπε ότι θα υπάρξουν ενιαία προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και «δεν θα ξαναβρεθούμε μετά από μερικούς μήνες να συζητάμε για άλλα μέτρα». Την ίδια ώρα, τόνισε τη μεγάλη σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους:

Έχουμε για πρώτη φορά συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όλοι το ομολογούν, ακόμα και ο Ντόλαντ Τουσκ, χθες με δημόσια δήλωσή του μίλησε για το χρέος. Από την άλλη, ομολογώ ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολο. Καλύτερο μεν από το τελεσίγραφο που λάβαμε, αλλά είναι δύσκολο.

Έχουμε και πάλι όμως μία πιθανότητα συμφωνίας – το τονίζω πιθανότητα και όχι βεβαιότητα- που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στη συζήτηση περί Grexit, άρα και το σήμα προς τους επενδυτές να εμπιστευτούν εκ νέου την ελληνική οικονομία και άρα τη δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τις αρνητικά των δύσκολων μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ως συνέπεια από την τραπεζική αργία και τον περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων, ενώ επανέλαβε ότι «για πρώτη φορά στο τραπέζι υπάρχει η συζήτηση για το μέγα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους». 

Τόνισε ότι είναι εφικτό να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ουσιαστική δέσμευση, για τον χρονικό ορίζοντα της έναρξης της σχετικής συζήτησης και την υλοποίησή της. 

«Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης, διαπραγματευτήκαμε σκληρά γα την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτό σήμερα μπορεί να μην φαίνεται εφικτό, αλλά είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα αυτός ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης» επεσήμανε και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. 

«Έχουμε πέντε βασικά σενάρια» είπε ο Πρωθυπουργός:

1. Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αμιγώς Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος, άρα η συμμετοχή του θα είναι τεχνική.

2. Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής. Παρέχει χρόνο και χώρο για σταθεροποίηση της οικονομίας και την κινδυνολογία του Grexit. Το σχέδιο στο τελεσίγραφο ήταν πεντάμηνο, ενώ τώρα θα υπάρξουν προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. 

3. Πρωτογενή πλεονάσματα. Έως το 2018 θα είναι χαμηλά, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, και έτσι αντιμετωπίζουμε τον μηχανισμό αυτόματης αναπαραγωγής λιτότητας.

4. Με το δάνειο από τον ΕΜΣ, θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 6,8 δισ. που λήγουν το καλοκαίρι. Αυτή η μετατροπή χρέους με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση. Υπό αυτή την έννοια θα επιτραπεί η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και μερικώς.

5. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα προέκυπταν από τη ζημιά που προκάλεσε η τραπεζική αργία. Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για το χρέος. 

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του καλώντας σε ψήφο συνείδησης με γνώμονα την επόμενη ημέρα;

Η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ είναι ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα σημασία γιατί αφορά την επόμενη ημέρα.

Είναι επιλογή υψηλής ευθύνης. Έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας, να αγωνίζεται με επιμονή για την ευημερία. Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.

Είμαι βέβαιος πως το πάθος αυτού του λαού για ζωή και αξιοπρέπεια θα είναι οδηγός μας. Θα τα καταφέρουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, ως ισότιμος εταίρος. 


σχετικα αρθρα