«Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η διαπραγμάτευση θα έχει αίσια έκβαση. Χρειάζεται η συναίνεση της Βουλής, η αποδοχή των πιστωτών και, κυρίως, η συγκατάθεση της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή τη φάση, χωρίς αύριο, ο καθένας μας οφείλει να σταθμίσει τη στάση του με ψυχραιμία, ιστορική ευθύνη και προοπτική». Έτσι κατέληγε το χθεσινό άρθρο της «Αυγής» υπό τον τίτλο «Να μετρηθούμε». 

«Δεν θα δεχθώ να μην υπάρχει δεδηλωμένη απόψε το βράδυ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ευθύνη της Αριστεράς, έναντι των λαϊκών στρωμάτων, να μη φθάσει η χώρα στο Grexit. Και ο καθένας θα αναμετρηθεί με το μπόι και την ιστορία του», φέρεται να πρόσθεσε. 

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, προφανώς και κατατάσσουν τον Βαρουφάκη και τη Ραχήλ στους… πολιτικά πυγμαίους. Ειδικά τον πρώτο, ο οποίος προτίμησε να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στην Αίγινα, αντί να βρεθεί στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι επί μήνες έφερε το μεγαλύτερο- μετά τον Πρωθυπουργό- βάρος της διαπραγμάτευσης

Οι πολιτικές εξελίξεις εξαρτώνται από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ οι οποίοι θα αρνηθούν να στηρίξουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με τα σενάρια που είχε επεξεργαστεί το Μαξίμου, αν ξεπερνούν τους 12 και η κυβέρνηση χάσει σε αυτή την κρίσιμη καμπή τη δεδηλωμένη, η προσφυγή στις κάλπες μετά την επίτευξη της συμφωνίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Τσίπρας έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι Παπαδήμος δεν γίνεται.

Θεωρείται αυτονόητο ότι οι βουλευτές οι οποίοι καταψηφίζουν γνωρίζουν ότι δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν ότι αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι ίδιοι και να απαλλάξουν τον Πρόεδρο του κόμματος από τη βάσανο.

Στην αντίθετη περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα οδεύσουμε προς ανασχηματισμό. Η επανεκκίνηση της κυβέρνησης, σε εντελώς νέες συνθήκες, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για «λίφτινγκ» και την εξάλειψη κάποιων  δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, οι υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν τη συμφωνία, θα πρέπει να πιστεύουν σε αυτή και όχι να κάνουν τη δουλειά τους με… βαριά καρδιά.

Δεν αποκλείεται φυσικά, να πάμε σε κάλπες έστω και αν υπάρξει η δεδηλωμένη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…