«Έχουμε καθήκον να ψηφίσουμε, όπως λέει το Σύνταγμα, κατά τη συνείδησή μας, αλλά στη συνείδησή μας πρέπει να έχουμε όλες τις συνισταμένες των κινδύνων που μπορεί να διατρέξει η πατρίδα» είπε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια για την πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς. 

Αν αποφασίζαμε μόνο με τη συνείδησή μας και οι ΑΝΕΛ και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα λέγαμε ένα τεράστιο «όχι» σε μία πολιτική εκβιασμού της πατρίδας μας. 

Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει διατάξεις αντίθετες στο Σύνταγμα, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά. Καλούμαστε να ψηφίσουμε αντισυνταγματικές διατάξεις. 

Για τις αμυντικές δαπάνες και συμφωνία πολιτικών αρχηγών:

Αλλιώς συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα και αλλιώς ήρθαν σήμερα. 

Η διευκρίνιση (σ.σ. του Τσακαλώτου) πρέπει να σταματάει εκεί που λέει εξοικονόμηση 100 εκατ. από προϋπολογισμό του 2015 και 200 εκατ. από 2016, όχι όμως περικοπές από προσωπικό. 

Ξεκάθαρα. Εάν το ερώτημα ήταν εάν να ψηφίσουμε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Στο συγκεκριμένο κείμενο υπάρχουν διατάξεις που αντιτίθενται στο σύνταγμα. Τα νησιά προστατεύονται από το σύνταγμα. 

«Ντρέπομαι που ήρθε στα αγγλικά το κείμενο, αλλά δεν το προσυπογράφω χωρίς να το διαβάσω όπως κάνατε εσείς» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Και συνέχισε σε έντονο ύψος για τη συμφωνία:

Η συμφωνία αποτελεί συνθηκολόγηση. Η συνθηκολόγηση είναι καλύτερη από την παράδοση. Η άβυσσος μπαίνει από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς.

Δεν φοβάμαι το Grexit, ένα μόνο φοβάμαι. Φοβάμαι τον εθνικό διχασμό και τον εμφύλιο πόλεμο. Τέτοια ευθύνη στην πλάτη μου δεν μπορώ να την αναλάβω. Εάν συνεχιστούν οι απειλές που έχουν εκστομίσει η δανειστές, πιστεύω πως ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να το υποστεί. 

Καλούμαστε να ψηφίσουμε αντισυνταγματικές διατάξεις, καλούμαστε να ψηφίσουμε διατάξεις που αλλιώς συμφωνήσαμε και αλλιώς έρχονται. Η διευκρίνηση που του κ. Τσακαλώτου σταματάει σε όσα συμφωνήσαμε για τις αμυντικές δαπάνες. Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπεί προσωπικό και το δεσμεύομαι εγώ προσωπικά και ο ίδιος αναπληρωτής υπουργός. Εκεί θα πρέπει να σταματάει η διευκρίνηση του κ. Υπουργού στα 100 εκατ. Το 2015 και στα 200 εκατ από προμήθεια πολεμικού υλικού. 

Πάμε απέναντι στη συνείδησή μας και την εντολή που έχουμε γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσυμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε.