Συνεδριάζουν από τις 10 το πρωί οι εμπειρογνώμονες του EuroWorking Group προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς για ένα νέο δάνειο.

Το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου και θα δοθεί το πράσινο φως για την επίτευξη ή μη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup προς εξέταση δύο κείμενα.  Το πρώτο κείμενο είναι η αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και το δεύτερο η αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα εκπρόσωπος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι το Eurogroup έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Ταυτόχρονα έταιρες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ.ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.