Τα οφέλη από την πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα και τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα αναλύει η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

«O Τσίπρας έδειξε στην ζώνη του Ευρώ τα ελαττώματα του κοινού νομίσματος και κέρδισε την πρόκληση του δημοψηφίσματος » γράφει σήμερα, σε ανάλυση του ο Όσκαρ Τζαννίνο.

«Πέρα από τις κλίμακες του ΦΠΑ και τις φοροαπαλλαγές των ελληνικών νησιών, η κρίση αυτή έδειξε την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι συνολικοί κανόνες»,προσθέτει η εφημερίδα. Σε ότι αφορά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ο Τζαννίνο σημειώνει ότι «ιταλοί και γάλλοι την θεωρούν, πλέον, δεδομένη», ενώ «ο Σόϊμπλε, την Πέμπτη, για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο να την θεωρεί αναγκαία, δίνοντας δίκιο στον Τσίπρα, έστω και αν πρόσθεσε ότι οι σημερινοί κανόνες δεν την επιτρέπουν».

Ο Ιταλός αναλυτής θεωρεί, επίσης, ότι «αν το γερμανικό, ολλανδικό, αυστριακό, σλοβενικό κοινοβούλιο επαναλάβουν το "όχι" τους στην δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κρίση θα γίνει πανευρωπαϊκή».

«Μια τέτοια στάση, την στιγμή που η Κίνα σημαίνει ύψιστο συναγερμό λόγω της έκρηξης της χρηματοοικονομικής φούσκας της και οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση και ζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ρίξει άλλο λάδι στην φωτιά, θα ήταν μια στάση απόλυτης ανευθυνότητας», καταλήγει ο σχολιαστής της Il Messaggero. Προβλέπει, δε, ότι «αν δεν βρεθεί μια λύση για την μείωση του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσει μια νέα αντιπαράθεση και θα επιστρέψει ο κίνδυνος κατάρρευσης του κοινού νομίσματος».