Μαραθώνια είναι η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα με τη νύχτα να φαίνεται πως θα είναι μακρά, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Οι ΥΠΟΙΚ βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος, όμως τα εμπόδια είναι πολλά, όπως το «μπλόκο» των Φινλανδών, στο πράσινο φως προς την Αθήνα.

Το Eurogroup συνεδριάζει από νωρίς το απόγευμα το με τη γερμανική πλευρά να εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρή και επιφυλακτική τόσο απέναντι στην ελληνική πρόταση, όσο και απέναντι στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στον πρώτο γύρο του Eurogroup υπήρξαν πάντως πολλές διαμάχες. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έθεσε βαθύτερα θέματα από τις ελληνικές προτάσεις και είπε ότι πρέπει να γίνουν βαθύτατες αλλαγές στο ελληνικό κράτος.

Δέκα χώρες είναι μαζί με τη Γερμανία, ενώ σθεναρή στάση υπέρ της Ελλάδας κρατάει η Γαλλία. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να πιστεύει πως το ελληνικό κράτος πρέπει να αναδομηθεί ώστε να μην χρειάζεται να ξαναδώσουν οι Ευρωπαίοι περισσότερα χρήματα.

Σκληρά μηνύματα

Τα μηνύματα των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, κατά την είσοδό τους στο Eurogroup, ήταν θετικά, ωστόσο ως προϋπόθεση έθεσαν την εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς και την αποκατασταση της εμπιστοσύνης που έχει πληγεί. Υπενθυμίζεται ότι θετική φαίνεται πως ήταν και η εισήγηση του EuroWorking Group

Η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, όμως, είναι αυτή που δυσκολεύει την κατάσταση, με αρκετούς να κάνουν λόγο για «μάχη».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δήλωσε:

Δεν καταλαβαίνω την αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί. Έχουμε πολύ δύσκολες διαβουλεύσεις. 

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγή της Ευρωζώνης, «οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είπαν στον έλληνα ομόλογό τους ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω από μια αρχική δέσμη προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης». 

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Mega, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, η γερμανική στάση απόψε αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, σε σημείο που να φανεί ότι το Eurogroup οδηγείται σε αδιέξοδο. 

Έλλειμμα εμπιστοσύνης θέτουν οι υπουργοί Οικονομικών

«Βρισκόμαστε εδώ για να πετύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο» δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου που ενέκρινε τα προαπαιτούμενα. 

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα να μείνει στην ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης είπε: «Πρέπει  να δημιουργήσουμε προοπτική, η θέση μας είναι η Ελλάδα να μείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωης. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα στήριξης. Είναι ο μόνος τρόπος για προοπτική σ τη χώρα και όχι οι επιλογές του λαϊκισμού και των άκρων. Να ενεργούμε περισσότερο με συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική».

 

Νούναν: Γρήγορη εφαρμογή των μέτρων

Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η ελληνική πλευρά, ζήτησε ο ιρλανδόςυπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.  Τόνισε ότι είναι θετική η συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβουλιο και πως «θα δούμε αυτή την εβδομάδα και την επόμενη αν μπορούν να εφαρμόσουν τα όσα προτείνουν» 

Σέλινγκ: Νομοθέτηση μέτρων εντός 14 ημερών

«Τώρα η Ελλάδα έχει πραγματικά δώσει αυτό που περιμένα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι τώρα είναι να δούμε τι ακριβώς πρέπει να προστεθεί και πώς ακριβώς θα εφαρομοστούν τα μέτρα» δήλωσε ο αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.  

«Πρέπει να υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων» τόνισε και υπογράμμισε ότι τώρα η νέα απροθεσμία που «τρέχει» είναι να νομοθετηθούν τα μέτρα της ελληνικής πρότασης εντός των επόμενων 14 ημερών.