Γράφουν οι Παναγιώτης Βελισσάρης, Ντία Μούλου

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης, απορρίπτοντας τα σενάρια περί Grexit. Παράλληλα, σημείωσε πως όποιος βουλευτής διαφωνεί με τα μέτρα, πρέπει να παραιτηθεί.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τόνισε πως το πρόγραμμα είναι επαρκές, ενώ όσον αφορά στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είπε:

Δεν ισχύουν. Το Eurogroup δεν είναι όμως ο χώρος να τεθούν τέτοια θέματα. Ο κ. Σόιμπλε έχει ταυτιστεί με το θέμα του Grexit. Το κάνει για εσωτερική κατανάλωση.

«Το θέμα με την αξιοπιστία των μέτρων είναι υπερβολική διατύπωση», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

Δεν νομίζω ότι είναι 15 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων. Είναι 9 δισ. ευρώ το πρόγραμμα, είναι πολύ συγκεκριμένο. Εάν ήθελε κάποιος να δημιουργήσει πρόβλημα πιθανόν να ζητούσε νέα μέτρα. Εάν κάποιος ήθελε να εμποδίσει την ομαλή ψήφισή του στο Eurogroup

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί να εμποδίσει να περάσει η πρόταση στο Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος θα δείξει ευελιξία, αλλά έως κάποια όρια. Είναι σαφές ότι θέλουμε συμφωνία. Οι προτάσεις μας έχουν σαφή όρια, έχουν συμφωνηθεί τα πλεονάσματα, έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναχρηματοδότησης, τα μεγέθη είναι δεδομένα. Είναι 73 δισ. ευρώ», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «κάθε βουλευτής και υπουργός πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στο υπαρκτό δίλημμα. Ή μια συμφωνία καλύτερη από τις προτάσεις Γιουνκέρ, ή μία έξοδος από το ευρώ, για το οποίο δεν έχουμε πάρει εντολή. Πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα διαμορφώσουν επαρκώς τις προϋποθέσεις για να περάσουν τα μέτρα». 

«Εάν ένας βουλευτής σε ένα αριστερό κόμμα διαφωνεί, προφανώς θα πάρει τις αποφάσεις του και να ακουλουθεί τον κανονισμό, δηλαδή εάν διαφωνεί ριζικά θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

«Το θέμα της διαφωνίας των υπουργών θα το διαχειριστεί ο πρωθυπουργός. Εάν εγώ διαφωνούσα με τα μέτρα θα είχα παραιτηθεί. Εάν αισθανόμουν ότι με ξεπερνάει η πολιτική της κυβέρνησης θα παρέδιδα την έδρα μου», συμπλήρωσε και τόνισε:

Είναι σαφής η κυβερνητική πλειοψηφία.  Δεν θα φύγουν οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση έχει κάνει επιλογές σε αυτά τα θέματα. Η πρόταση είναι δεδομένη, υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κυβέρνηση. Ακόμα και στην πρόταση υπάρχει μέριμνα για τον ΦΠΑ στα νησιά. Δεν υπάρχουν εντάσεις ή θέματα, ακόμα και για τις αμυντικές δαπάνες το ρυθμίσαμε. 

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις διατυπώσεις για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις του χειρισμού της διαδικασίας στη Βουλή, δεν υπάρχει θέμα. Το τι θα κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι δικό της θέμα. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Εμείς είμαστε κόμμα που έχει διάλογο, άρα θα τεθεί στα όργανα», είπε.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε πως «η συμφωνία απελευθερώνει αμέσως τον ELA και θα ανοίξουν οι τράπεζες, τα capital controls ωστόσο θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Για δύο περίπου μήνες. Το ομαλό άνοιγμα θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συναλλαγών. Μόνο ο περιορισμός στις αναλήψεις θα παραμείνει για δύο ή κάποιους μήνες». 

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος για «κούρεμα» των καταθέσεων, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «σύνθετη». 

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ανέφερε πως «λογικά θα υπάρξουν αντικαταστάσεις υπουργών».