ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φινλανδικό μπλόκο στη συμφωνία με την Ελλάδα - Όλο το παρασκήνιο

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2015, 22:27 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2015, 00:20
Φινλανδικό μπλόκο στη συμφωνία με την Ελλάδα - Όλο το παρασκήνιο
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Φινλανδοί αποδεικνύονται απροσπέλαστο εμπόδιο για συμφωνία με την Ελλάδα στο δραματικό Eurogroup, ίσως ακόμα υψηλότερο και από τη Γερμανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι Φινλανδοί αποδεικνύονται απροσπέλαστο εμπόδιο για συμφωνία με την Ελλάδα στο δραματικό Eurogroup, ίσως ακόμα υψηλότερο και από τη Γερμανία.

Το εθνικό δίκτυο Yle μετέδωσε ότι η φινλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη για βέτο προς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Αιτία, οι εθνικιστές κυβερνητικοί εταίροι, οι Αληθινοί Φινλανδοί οι οποίοι λένε «όχι» προς νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Σημειώσε παράλληλα, ότι σήμερα το πρωί, εξαιτίας του ζητήματος κινδύνευσε ακόμη και η ύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η φινλανδική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έλαβε σήμερα, κατόπιν απαιτήσεως του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, εντολή από τη Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Βουλευτές και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της φινλανδικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών απαίτησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης η Φινλανδία να αντιταχθεί σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και το Ελσίνκι να υποστηρίξει την ιδέα ενός Grexit.

Σύμφωνα με το Yle, το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρός του, ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.

Το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φινλανδικό κοινοβούλιο.

«Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια» επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.