Σε μία σελίδα περιγράφεται το σχέδιο (εργασίας) του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το οποίο έγραψε νωρίτερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το έγγραφο ανέβασε στο προφίλ του στο Twitter o δημοσιογράφος του Spiegel Ματιέ Βον Ρορ.

Το επίμαχο έγγραφο με τίτλο «Σχόλια για τις ελληνικές προτάσεις» φέρει ημερομηνία τη 10η Ιουλίου και εισηγείται, όπως είχε αναφέρει η FAZ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για πέντε χρόνια ή να προχωρήσει σε παραχώρηση περιουσίας 50 δισ. και νέες προτάσεις.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν προχωρούν «αρκετά μακριά» και τονίζει ότι απουσιάζουν κρίσιμοι τομείς μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρτείνει δυο εναλλακτικές επιλογές: Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Με βάση το δεύτερο σενάριο η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Βερολίνο: Έγγραφο εργασίας

Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά του Σόιμπλε είναι σε πλήρη συνεννόηση με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το SPD, πάντως αρνείται την εμπλοκή του στο σχέδιο του κ. Σόιμπλε.

Γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel» διέψευσαν την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το «Σχέδιο Β» και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Ανυπόστατο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα της FAZ για την πρόταση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε περί Grexit, κυβερνητικές πηγές στο newpost.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε ότι δεν τέθηκε πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από κανέναν, ούτε από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, στο κρίσιμο Eurogroup, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση».