Μία εξόχως κρίσιμη και γεμάτη ημέρα είναι η σημερινή, καθώς μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρώζωνη. Στο Eurogroup αναμένεται ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων που διακόπηκαν αργά χθες το βράδυ δίχως να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών και εν συνεχεία οι ηγέτες της Ευρωζώνης και έπειτα της ΕΕ θα κληθούν να συνεδριάσουν για το ελληνικό ζήτημα.

Η χθεσινή μαραθώνια κυριολεκτικά συνεδρίαση του Eurogroup (εννέα ώρες για την ακρίβεια) διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα, καθώς οι χώρες του ευρώ χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή και επιφυλακτική τόσο απέναντι στην ελληνική πρόταση, όσο και απέναντι στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας μαζί της χώρες όπως η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Λιθουανία.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν δεν ήταν τόσο τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, όσο η αξιοπιστία και οι εγγυήσεις για την εφαρμογή τους, με τα εμπόδια που τέθηκαν να κοντεύουν να «τινάξουν» την όλη διαδικασία στον αέρα.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε ήταν και το φινλανδικό μπλόκο στο κοινό ανακοινωθέν, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ να διαμηνύει πως δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί μία συμφωνία και το δάνειο από τον ESM, αλλά μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αιτία, οι εθνικιστές κυβερνητικοί εταίροι, οι Αληθινοί Φινλανδοί οι οποίοι λένε «όχι» προς νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Μάλιστα, φινλανδικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως εξαιτίας του ζητήματος κινδύνευσε ακόμη και η ύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωναν ότι τελικά κάποιες χώρες ήθελαν να υπάρξει συμφωνία καθώς ενώ οι  θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν, κάποιοι έβαζαν συνεχώς θέμα αξιοπιστίας, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιούν τι πρέπει ακριβώς να γίνει.  

Η συνεδρίαση διεξήχθη υπό τη σκιά της προβοκατόρικης διαρροής προς την εφημερίδα Frankfurter Allgmenaine Zeitung για το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί πενταετούς εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.  

Κάπως έτσι, η συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος και μαζί οι αποφάσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τις εξελίξεις μετατέθηκαν για σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδας όταν και θα συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup, με τον επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

Μόλις ολοκληρωθεί το η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να συγκληθεί στις 17:00 Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης και αμέσως μετά στις 19:00 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.