Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Οι εξελίξεις στη Βουλή, μα τις πολλές διαφοροποιήσεις από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει προβληματισμός σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όλο αυτό το σκηνικό ήρθε δύο μέρες μετά και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και το γεύμα που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ευρωκοινοβουλίου, με τον Μάρτιν Σουλτς. Σε αναλύσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι έχουν προβλέψει πως ο κύριος Σούλτς ενδεχομένως να επιθυμούσε την ένταξη ενός "νέου" ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που τα τελευταία χρόνια έχει τραυματιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις κυριαρχούν αλλά παρατηρείται και άνοδος της αριστεράς.

Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν ανησυχούν μήπως ο κύριος Τσίπρας με τα όσα έγιναν στη Βουλή πάρει την απόφαση μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και κατά συνέπεια η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ ολοκληρωθεί.

Πάντως άλλοι εκτιμούν πως ο κύριος Τσίπρας έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις οπότε δε θα αποτολμήσει μια τέτοια κίνηση. Ο προβληματισμός πάντως υπάρχει καθώς με τις εξελίξεις και στην οικονομία στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν πως ένα κομμάτι ψηφοφόρων και με την αλλαγή ηγεσίας ίσως επιστρέψουν στο κόμμα.