Εκτενή αναφορά στη μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κάνει σε άρθρο της η γερμανική Die Welt η οποία θέτει ανοικτά θέμα εμπιστοσύνης προς την χώρα μας.

Σε άρθρο της με τίτλο «μπορεί κανείς να εμπιστευτεί πια την Ελλάδα;»  αναφέρει πως έπειτα από εννέα ώρες συνομιλιών η ελληνική πλευρά απέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία.

Αυτό οφείλεται, όπως αναφέρει στο θέμα εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται και από το ερώτημα που έθεσαν πολλοί εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζώνης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί να εμπιστευτούν την Ελλάδα, ότι θα κάνει όσα λέει, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Οι Ερωπαίοι θέτουν επίσης, σύμφωνα με τη Die Welt και ζήτημα... σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το άρθρο με όλη αυτή την εξέλιξη, έχει πέσει και στο τραπέζι, η σοβαρότητα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες με μια πρόταση, που ο λαός απέρριψε πριν από λίγες μέρες. Πάντως όπως αναφέρεται το θέμα της εμπιστοσύνης, ενισχύθηκε λίγο, μετά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα της χώρας βρίσκεται μια ανάσα από την κατάρρευση.

Μιλώντας στην Welt, ο Peter Ramsauer του CSU, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Bundestag, σχολίασε πως τα προτεινόμενα από την Ελλάδα μέτρα, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτά με τα οποία γινόταν η διαπραγμάτευση τόσον καιρό.

«Διαπραγματευόμενοι μια τέτοια συμφωνία, θα είναι σαν να λειτουργούμε σε βάρος των αρχών του κόμματος και σε βάρος της θέλησης του γερμανικού λαού».

Αντίθετη είναι η στάση του SPD που προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάτι που «είναι και ο κοινός στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».