current views are: 7

12 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση07:57

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν από το Eurogroup στις Βρυξέλλες

Άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) το κρίσιμο Eurogroup​ για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 07:57’
αρθρο-newpost

Άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) το κρίσιμο Eurogroup​ για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) το κρίσιμο Eurogroup​ για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Χθες μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών αποφασίστηκε η συνέχιση των συζητήσεων σήμερα. Η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή και επιφυλακτική τόσο απέναντι στην ελληνική πρόταση, όσο και απέναντι στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας μαζί της χώρες όπως η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Λιθουανία.

 

Δηλώσεις έκανε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αλεξάντερ Στουμπ. Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Κανείς δεν κάνει εμπλοκή σε μία συμφωνία. Όταν παρουσίασαν τις ελληνικές προτάσεις, δεν ήταν αρκετό. Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις και αποδείξεις. Κατά βάση υπάρχουν τρία σημεία που υπολείπονται: η σταθερότητα της ευρωζώνης, η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του χρέους.

Αν γίνουν καλά αυτά, τότε ενδεχομένως να βρούμε λύση. Είμαι αισιόδοξος αλλά είμαστε μακριά». 

Για συνέχιση των διαπραγματεύσεων εκανε λόγο ο αντιπρόεδρος και επίτροπος για το ευρώ και τη νομισματική Ένωση Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις ενώ πρόσθεσε πως «Δύσκολο να βγει πράσινο φως από την συνεδρίαση του Εurogroup σήμερα».

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας το πραγματικό εμπόδιο στις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Πιερ Κάρλο Παντοάν τόνισε ότι στόχος είναι να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Όμως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο. 

Μάλιστα όπως είπε «περιμένουμε άμεσες αποφάσεις από την ελληνική Βουλή». 

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ χαριτολογώντας φτάνοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε «είμαι Καθολικός και δεν μιλάω τις Κυριακές».

Ο κ. Καζιμίρ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το τί θα συμβεί σήμερα, ανέφερε ότι είναι αδύνατον να φτάσουμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα για την Ελλάδα. Θα φτάσουμε σε μια πρόταση για τους αρχηγούς κρατών όμως απόφαση όχι. 

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος εκτίμησε ότι είναι μια καλή στιγμή για την χώρα μας.

«Οι θεσμοί συμφωνούν ότι υπάρχει η βάση για διαπραγματεύσεις, αλλά η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά. 

Στα προβλήματα που εμφανίζει η χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμέγκνα.

Ο Γκραμέγκνα προσερχόμενος στη συνεδρίαση στο Eurogroup τόνισε σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών προσέρχονται στο Eurogroup προκειμένου να ετοιμάσουν προτάσεις για τους αρχηγούς κρατών που θα συνεδριάσουν το απόγευμα.

Για μαγικές στιγμές μίλησε ο λιθουανός υπουργός οικονομικών Ριμάντας Σάτζους.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Σάτζους ανέφερε ότι το τί θα γίνει σήμερα με την Ελλάδα εξαρτάται από τους πολιτικούς. «Οι πολιτικοί μπορούν κάνουν θαύματα. Θέλω να πιστέψω ότι θα υπάρξει μια μαγική στιγμή σήμερα» είπε.


σχετικα αρθρα