Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σχέδιο αντίδρασης στην ανταρσία που έγινε χθες τα ξημερώματα στην Βουλή από διάφορες τάσεις και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες ή και ώρες ο Αλέξης Τσίπρας και οπωσδήποτε όμως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία κρίνεται η τύχη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά αιφνιδιάστηκαν από την στάση της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς μέχρι την ψηφοφορία τα στελέχη της διαμήνυαν ότι   δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα με την δεδηλωμένη και καλούνται τώρα να αποφασίσουν τι θα πράξουν.

Η πρώτη αντίδραση στις 5 τα ξημερώματα ήταν ψύχραιμη καθώς προέχει η συμφωνία  και το μέλλον της χώρας, όπως τονίστηκε και στην δήλωση του πρωθυπουργού. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να σταθεί με 17 διαρροές και άλλες 15 τουλάχιστον επαπειλούμενες καταψηφίσεις των μέτρων όταν θα φέρει την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Αυτήν την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστεί όμηρος της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης και η διενέργεια εκλογών μοιάζει αναπόφευκτη καθώς επί της ουσίας δεν μπορεί ούτε να κυβερνήσει ούτε να νομοθετήσει.

Ενδέχεται να αντικαταστήσει άμεσα τους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη στην κυβέρνηση κι από αύριο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Επίσης καλείται να διαχειριστεί άμεσα το θέμα Κωνσταντοπούλου η οποία έχει εξελιχθεί σε διαρκή εφιάλτη για την κυβέρνηση και προκαλεί προβλήματα ακόμη και διαδικαστικά όπως χθες που μπλόκαρε επί ΄ώρες την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εφόσον πάρει την έγκριση των εταίρων ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει τάχιστα την συμφωνία στη Βουλή γνωρίζοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί για να εκταμιευτούν λεφτά για την χώρα και να μην οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Αυτό προφανώς θα γίνει με την συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως ο Τσίπρας ακόμη κι αν μπορεί να συγκυβερνήσει με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπος με τεράστιο εσωκομματικό ρήγμα που δεν αποκλείει ούτε τη διάσπαση και αναπόφευκτα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα στήσει κάλπες.