current views are: 3

12 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση08:42

Ψάχνουν για λύση στο κρίσιμο Eurogroup- Ακυρώθηκε η Σύνοδος των «28»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το καθοριστικό για την χώρα μας Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 08:42’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη βρίσκεται το καθοριστικό για την χώρα μας Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το καθοριστικό για την χώρα μας Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις όπου έπειτα από μια συνεδρίαση εννέα ωρών οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ διέκοψαν τη συνάντηση τους χωρίς να καταλήξουν σε κάποια απόφαση, η σημερινή ημέρα άρχισε με καλούς οιωνούς καθώς ανακοινώθηκε η ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28 που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα. Όπως μετέδιδαν τις τελευταίες ημέρες διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα κοινοτικές πηγές, η σύγκληση της Συνόδου των 28 θα σήμαινε ότι η Ευρώπη είχε σκοπό να ξεκινήσει τις διεργασίες για ένα Grexit. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε μέσω Twitter η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των 28 ακυρώθηκε και πως στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Τουσκ, η σύνοδος αυτή θα διαρκέσει «μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για την Ελλάδα». 

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος και επίτροπος για το ευρώ και τη νομισματική Ένωση Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε πως συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις ενώ πρόσθεσε πως «Δύσκολο να βγει πράσινο φως από την συνεδρίαση του Εurogroup σήμερα». 

Ωστόσο, το σημερινό Eurogroup δεν άρχισε και στο καλύτερο κλίμα με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να προσέρχονται στη συνεδρίαση με αρνητικές δηλώσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσήλθαν στη συνεδρίαση χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ ο φινλανδός υπουργός  Οικονομικών μετά τη χθεσινή εμπλοκή που προκάλεσε ανέφερε: «Κανείς δεν κάνει εμπλοκή σε μία συμφωνία. Όταν παρουσίασαν τις ελληνικές προτάσεις, δεν ήταν αρκετό. Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις και αποδείξεις. Κατά βάση υπάρχουν τρία σημεία που υπολείπονται: η σταθερότητα της ευρωζώνης, η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του χρέους. Αν γίνουν καλά αυτά, τότε ενδεχομένως να βρούμε λύση. Είμαι αισιόδοξος αλλά είμαστε μακριά». 


σχετικα αρθρα