current views are: 4

12 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση11:42

Το προσχέδιο με τα μέτρα που ζητούν από την Ελλάδα – Στο Eurogroup και μη συμφωνημένα σημεία

Το Reuters αποκάλυψε μέρος του προσχεδίου της ανακοίνωσης του Eurogroup που συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών το Σάββατο.

Δημοσίευση 11:42’
αρθρο-newpost

Το Reuters αποκάλυψε μέρος του προσχεδίου της ανακοίνωσης του Eurogroup που συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών το Σάββατο.

Το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα μέρος του προσχεδίου της ανακοίνωσης του Eurogroup που συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών το Σάββατο. 

To Εurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 ώρα Ελλάδος και αυτή την ώρα συντάσσεται ανακοίνωση. Η WSJ μεταδίδει ότι το τελικό κείμενο του Eurogroup περιλαμβάνει και το θέμα του Grexit.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για καθυστέρηση μιας ώρας στην Συνοδο Κορυφής καθώς δεν συμφωνούν οι ΥΠΟΙΚ στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, ενώ θα υπάρχει αναφορά του προέδρου Eurogroup με σημείωμα που θα έχει αρκετά μη συμφωνημένα σημεία.

Σύμφωνα με ευρωπαική πηγή δεν θα υπάρξει επίσημο statement, αλλά σημείωμα του κ. Ντάισελμπλουμ στους αρχηγούς κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Πηγές της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters, νωρίτερα, ανέφεραν ότι είναι πιθανό να τροποποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά αποτελεί μία βάση για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για δεύτερη ημέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις για περαιτέρω μέτρα, ανάμεσά τους να περάσει γρήγορα το νόμο για τον ΦΠΑ και να κάνει ανεξάρτητη την ΕΛΣΤΑΤ.

«Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη το αίτημα των ελληνικών αρχών για τριετή υποστήριξη από τον ESM και το συνοδευτικό κατάλογο δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και της ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτούμενων. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνεχή πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των Θεσμών ότι η λίστα δεσμεύσεων των ελληνικών δεσμεύσεων αποτελεί μία βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους Θεσμούς ότι το πακέτο πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να διευρυνθεί προκειμένου να παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα ESM.

Ως εκ τούτου το Eurogroup καλωσορίζει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος:

Πλήρης συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, με βάση ετήσιο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς

Εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού και συγκεκριμένων πολιτικών για την πλήρη αντιστάθμιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Υιοθέτηση πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής όλης της εργαλειοθήκης του ΟΟΑΣΑ, ανάμεσά τους το άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή, οι περίοδος εκπτώσεων, την πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων, την ιδιοκτησία φαρμακείου, το γάλα, τα αρτοποιεία. Από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ, η κατασκευή πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.

– Στην αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πρέπει να προχωρήσει, εκτός αν βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.

 


σχετικα αρθρα