current views are: 4

12 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση12:03

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Διακόπηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις η Σύνοδος Κορυφής​ για την Ελλάδα

Δημοσίευση 12:03’
αρθρο-newpost

Διακόπηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις η Σύνοδος Κορυφής​ για την Ελλάδα

Διακόπηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις η Σύνοδος Κορυφής​ για την Ελλάδα και το κλίμα κρίνεται τόσο από τον διεθνή Τύπο όσο και από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών ως ιδιαίτερα δύσκολο.

Ενδεικτικό είναι ότι η γερμανίδα Καγκελάριος προσερχόμενη δήλωσε ότι: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» και έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης. 

Ο γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του σημείωσε ότι επι της ουσίας το διακύβευμα απόψε είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και το ποιά Ευρώπη θέλουμε, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν το θέλουν όλοι.

Ωστόσο, η Σύνοδος πραγματοποιείται σε κλίμα ασάφειας για το τι συζητήθηκε στο Eurogroup ώστε να υπάρξει σαφές πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τους ηγέτες. Σημειώνεται ότι στις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Eurogroup  χωρίς ανακοίνωση με διαφαινόμενη την ασυμφωνία μεταξύ των ΥΠΟΙΚ. Έτσι ο κ. Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ο ίδιος τους ηγέτες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης. 

Τα μηνύματα των ηγετών

«Πιστευουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία το βράδυ, εάν το θέλουν όλοι. Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό και το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης, που θέλουν την Ευρώπη ενωμένη και όχι διαιρεμένη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι «σκοπός είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ». 

Πρώτος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte. «Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια, μόνο αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε προσερχόμενος.

«Δεν θα ήμουν εδώ αν πίστευα ότι η υπομονή είχε εξαντληθεί. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» δήλωσε ο σλοβένος Πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ

 


σχετικα αρθρα