Με κυριότερους συμμάχους την Γαλλία και την Ιταλία βρίσκεται ο έλληνας Πρωθυπουργός στην κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, για το μέλλον της Ευρώπης. 

Μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup και την πρόταση Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι κ.κ. Ολάντ και Ρέντσι άφησαν παράθυρο ελπίδας για συμφωνία, κρούοντας το καμπανάκι στους ηγέτες της Ευρώπης και κυρίως στην άτεγκτη στάση της Γερμανίας. 

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, τότε θα σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν προοδεύει. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε:

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει. 

Επιπλέον, απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε για ορισμένου χρόνου έξοδο από την ευρωζώνη, υπογραμμιίζοντας ότι: «To διακύβευμα είναι αν θα είναι και αύριο η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit υπάρχει μόνο αποχώρηση ή μη αποχώρηση. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα έχουμε μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον, και αυτό είναι κάτι που η Γαλλία δεν θέλει».

«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και όλοι έχουμε δεσμευθεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη» τόνισε ο Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τη στήριξη της Ρώμης στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «η Ιταλία τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα και θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία».

Διακυβεύεται η ευρωζώνη

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς προειδοποιήσε ότι «διακυβεύεται η ευρωζώνη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας», ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και πιστεύουν ότι δεν αποτελεί ρίσκο». Παράλληλα, σημείωσε ότι απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες «να εξετάσουν σοβαρά την κατάσταση στην Ελλάδα για να αποφασίσουν».

«Έχουμε στα χέρια μας τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων. Ευθύνονται πολύ οι ελληνικές αρχές, αλλά ευθύνονται και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Σουλτς και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διαθεση συμβιβασμού, δείχνοντας την ευρωαπαϊκή ηγεσία. Και συμπλήρωσε:

Αλλιώς οι καταστροφές που θα έρθουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες θα είναι τεράστιες.