Διχάζουν την Ευρώπη (και όχι μόνο) οι μεθοδεύσεις και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit με φωνές εναντίον του να προέρχονται όχι μόνο από τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και από τη Γερμανία.

«Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ σε συνέντευξη στο ZDF, ενώ μόλις χθες, οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους από το έγγραφο εργασίας του κ. Σόιμπλε για το πενταετές Grexit. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το κόμμα του γνώριζε το έγγραφο, όμως στελέχη του SPD αντέδρασαν έντονα, απορρίπτοντας το σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, το οποίο κάνει λόγo για «θιγμένη ματαιοδοξία» του κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά του οφείλεται στην οργή του για την ελληνική πολιτική.

«Διαφωνούν οι σημαντικότεροι γερμανοί οικονομολόγοι με την πρόταση Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Οικονομικών και μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ να χαρακτηρίζει την πρόταση ως «φενάκη».

Η κίνηση του γερμανού υπουργού να μοιράσει το έγγραφο μόνο στις χώρες-δορυφόρους της στρατηγικής του, δυναμίτισε το κλίμα στο Eurogroup, σε μια προφανή προσπάθειά του να πιέσει ακόμα περισσότερο την Αθήνα, αλλά και τους συμμάχους της.

Παράλληλα, με την εμμονικού τύπου σκληρή στάση του υπέρ της -έστω και πενταετούς- εξόδου της χώρας μας από τη νομισματική ένωση ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα.

Το Παρίσι μαζί με την Ρώμη έχουν δημιουργήσει «μέτωπο» κατά του Βερολίνου. Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, τότε θα σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν προοδεύει. «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει» είπε ενώ απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε για ορισμένου χρόνου έξοδο από την Ευρωζώνη: «To διακύβευμα είναι αν θα είναι και αύριο η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit υπάρχει μόνο αποχώρηση ή μη αποχώρηση. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα έχουμε μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον, και αυτό είναι κάτι που η Γαλλία δεν θέλει».

«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και όλοι έχουμε δεσμευθεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη» τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιήσε ότι «διακυβεύεται η ευρωζώνη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας», ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και πιστεύουν ότι δεν αποτελεί ρίσκο».

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, χαρακτήρισε ανεύθυνο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με μήνυμά του στο Twitter: «Ο υπουργός Σόιμπλε είναι ανεύθυνος. Τα πολιτικά του παιχνίδια, στοχεύουν ανοικτά σε Grexit. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα της ΕΕ».