Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη τετραμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, η οποία διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες. 

Η δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής ​ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις. 

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αφήνουν αχτίδα αισιοδοξίας για την κατάληξη των συζητήσεων, καθώς κάνουν λόγο για ορισμένη πρόοδο. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας μας, μέχρι να αρχίσουν οι συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα που αιτείται η Αθήνα. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του βρετανικού Channel 4, Paul Mason, μεταδίδει ότι έχει βγει εκτός συζήτησης, η αναφορά στο κείμενο του Eurogroup για δημιουργία ταμείου αποκρατικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, ώστε να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ από πώληση δημόσιας περιουσίας. 

50bn fund is out. IMF is in. Laws to be drafted. Short term funding of GR is the unresolved issue. It’s moving...

— Paul Mason (@paulmasonnews) July 12, 2015

Επιπλέον, θετικά είναι τα μηνύματα για το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση της ΕΚΤ να άρει το καθεστώς ασφυξίας, μέσω της επέκτασης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.  

Multiple sources: ECB to un-asphyxiate Greece tomorrow.

— Paul Mason (@paulmasonnews) July 12, 2015

 

Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν, εμπλοκή υπάρχει στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση-σοκ για δημιουργία ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο, στο οποίο θα μεταφερθεί πολύτιμη δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ. 

Δεύτερο διάλειμμα της Συνόδου Κορυφής για διαβουλεύσεις. #EuroSummit #Greece https://t.co/vsjnEJ3YtH

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) July 12, 2015

Οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης επεξεργάζονται με βραδείς ρυθμούς το τετρασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα, έχοντας φθάσει στην αρχή της τρίτης σελίδας, με μεγαλύτερο «αγκάθι» ως τώρα τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού Guardian.

Μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, η Σύνοδος Κορυφής βρίσκεται στην μέση του εισηγητικού κειμένου του Eurogroup, και διέκοψε για νέες διαβουλεύσεις τόσο των τεχνικών κλιμακίων όσο και των ηγετών της ευρωζώνης σε κατ'ιδίαν συναντήσεις. 

Οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν μπλοκάρει και η εξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος έχει μετατεθεί για αργότερα.