Η δραματικότερη των Συνόδων για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμαναν την επιτυχία να μην υπάρξει Grexit αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα με την συμφωνία μπαίνει σε τροχιά χρηματοδότησης.

«Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Ευτυχώς καταλήξαμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης γέφυρα με αυστηρούς όρους. Δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναδρομολογηθεί και αποφευχθηκαν η έξοδος από το ευρώ» δήλωσε ο κ. Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλον Γιούνκερ δήλωσε ότι «ήταν επίπονη αυτή η συμφωνία και δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει Grexit. Να μην ξεχνάμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα των 35 δισ. θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη». 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το κομβικό σημείο των συζητήσεων ήταν η εμπιστοσύνη και το θέμα του χρέους.

Συζητήθηκαν και μεγάλα καυτά ζητήματα, ωστόσο το θέμα είναι να μπει σε μια κανονική τροχιά η Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω. Πρέπει να υπάρξει ένα fund για την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα των τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χρειάζονται 25 δισ. ευρώ. Θα εργαστούμε προς τη βιωσιμότητα και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη πρέπει να υπάρξει νομοθεσία από την Ελλάδα και θα συγκληθεί ένα Eurogroup την Τετάρτη πιθανότητα. Όταν τα μέτρα θα περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα και θα μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωση της συμφωνίας και επικύρωση της χρηματοδότησης.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι το θέμα του προγράμματος- γέφυρα θα εξεταστεί στο απόψινο Eurogroup προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος πως η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει τα μέτρα άμεσα.

«Τις επόμενες ημέρες, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι Έλληνες θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίων. Πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο στο σύνολό του, αλλά και τα προαπαιτούμενα» που ζητούν οι πιστωτές, επεσήμανε ο Ντέισελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κρορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε διευκρινίσεις για το Ταμείο Περουσιακών Στοιχείων δηλώνοντας ότι θα εδράζεται στην Ελλάδα και σκοπό θα έχει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση δημόσιας περουσίας.