Στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει σε πολίτες αλλά και επιφανείς οικονομολόγους και πολικούς από όλο τον κόσμο οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο της με τίτλο «Πανευρωπαϊκή οργή για το πατρονάρισμα της Ελλάδας» η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Το #ThisIsACoup (αυτό είναι πραξικόπημα) στο Twitter είναι από χθες το βράδυ ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά ήταν η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά ο εκτενής κατάλογος μέτρων που απαιτείται να ψηφιστούν άμεσα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Πολλοί, εξηγεί η Handelsblatt, θεωρούν ότι όλα αυτά αποτελούν απόπειρα πατροναρίσματος της Ελλάδας, ίσως κι ένα πραξικόπημα από το εξωτερικό.

Το #ThisIsACoup είναι «απολύτως σωστό», σχολίασε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν. Οι απαιτήσεις που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από την Ελλάδα «είναι πέρα από σκληρές, φτάνουν στην εκδικητικότητα, την πλήρη καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας», σχολιάζει ο Κρούγκμαν.

Η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής της πολιτικής ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ έγραψε στο Twitter: «Μιλάνε για εμπιστοσύνη και παρουσιάζουν ένα έγγραφο που ισοδυναμεί με ταπείνωση».

Υπό το θέμα #ThisIsACoup αναρτήθηκε στο Twitter μια γελοιογραφία που δείχνει τον Σόιμπλε ως χάρο σε αναπηρικό αμαξίδιο να καταστρέφει την ελληνική και την ευρωπαϊκή σημαία.

Έντονες είναι οι επικρίσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος χαρακτηρίζεται επικεφαλής των νέο-αποικιοκρατών, ενώ τον κατηγορούν ότι θα είναι ικανοποιημένος μόνο με την πλήρη παράδοση της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα στο Twitter του Ιρλανδού Σοσιαλιστή πολιτικού και πρώην ευρωβουλευτή Πολ Μέρφι, ο οποίος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είπαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «μια νεο-αποκία δεν είναι αρκετή, θέλουμε μια κανονική αποικία».