Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την Ελλάδα στη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορύφης. 

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κρατά από χθες το απόγευμα στις 5, οι ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης βρήκαν κοινό σημείο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η συμφωνία έκλεισε, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το πρόγραμμα της Ελλάδας στον ESM.

 

Λίγα λεπτά πριν τη συμφωνία προανήγγειλε με ένα tweet του ο βέλγος πρωθυπουργός.

Ενώ και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι όλα δείχνουν συμφωνία.

 

 

Το χρονικό

Σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η συνεδρίαση με τέσσερις διακοπές για τετραμερείς συναντήσεις και πλούσιο παρασκήνιο. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η συνεδρίαση διεκόπη τέσσερις φορές όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις με την γερμανίδα Καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο και τον Ντόναλντ Τουσκ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις αποτέλεσαν οι εισηγήσεις των ευρωπαίων στην Αθήνα για το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο αλλά και την εποπτεία του ΔΝΤ μετά το Μάρτιο του 2016. 

Τελικά οι ηγέτες ΄φερεται να ήρθαν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ΔΝΤ ενώ η διαφωνία παραμένει για το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.