Στη μάχη που δόθηκε τόσους μήνες από την κυβέρνηση αλλά και στα αποτελέσματα που «κέρδισε» η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του για την συμφωνία.

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα. Παλέψαμε για μια συμφωνία που θα αφήσει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει να παλεύει», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι βρέθηκε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σκληρά διλήμματα, προκειμένου να αποτρέψουμε την επικράτηση των ακραίων στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία... θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις», αλλά τόνισε ότι υπάρχει αντιστάθμισμα από το αναπτυξιακό πακέτο, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει το μήνυμα ότι η όποια συζήτηση για Grexit αποτελεί παρελθόν.

Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά αποτρέψαμε τη μετραφορά της δημόσιας περουσίας στο εξωτερικό, το σχέδιο της χρηματοδοτικής ασφυξίας, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί με λεπτομέρεια. Κερδίσαμε μια αναδόμηση του χρέους και μια μεσοπρόθεση χρηματοδότηση. Αφήσαμε μια παρακαταθήκη για την αλλαγή στην Ευρώπη.

Σκοπός να κερδίσουμε την χαμένη εθνική μας κυριαρχία, επεσήμανε και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για την μάχη που δόθηκε.

Το Grexit αποτελεί παρελθόντα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με δικαιοσύνη, τα μέτρα είναι πολύ δύσκολα τόνισε. Θα κληθούν να πληρώσουν εκείνοι που τόσο  καιρό κατάφερναν να ξεφύγουν, διευκρίνησε.

«Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μετά την συμφωνία στη Σύνοδο