Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με άμεσο στόχο, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, να εξασφαλιστεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων και των μέτρων από την Βουλή και παράλληλα να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, θα κινηθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα. Δεν μπορεί να χαθεί χρόνος. Θα πάμε με όσους θέλουν και μπορούν» έλεγε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, και ενώ η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ήταν ήδη σε εξέλιξη επί 14η ώρα. 

Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με όσους μπορούν να συνδράμουν για να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, χωρίς ιδεοληψίες και με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. 

Ο ίδιος, όπως είναι λογικό και λόγω και των συνεχών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, καθώς όλα σχετίζονται με την τελική συμφωνία

Αυτό που είναι σαφές, με βάσει και τις πληροφορίες που έχει το newpost.gr είναι ότι θα υπάρξει, όπως οι ίδιοι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, λένε, ένα «σχήμα μάχης»«, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και διακομματική συμμετοχή, είτε από το ΠαΣοΚ είτε από το Ποτάμι, αλλά με μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα. «Αυτό είναι κάτι που θα φανεί πως θα εξελιχθεί και εάν θα προχωρήσει» λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, αλλά ταυτόχρονα σημειώνουν την εμμονή των πιστωτών να υπάρξει εκτός από ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη και ευρεία κυβερνητική στήριξη. 

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, με βάσει και τα όσα έχουν συζητηθεί στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα έχουν θέση, τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης που ψήφισαν «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Και αυτό διότι, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως με τα συγκεκριμένα δυο μέλη της κυβέρνησης που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος που υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τους πιστωτές, με στόχο να υπηρετήσει την παραμονή στο ευρώ. 

Η κυβερνητική ανασύνθεση δεν θα περιοριστεί, όμως, στα πρόσωπα των Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως θα αντιδράσουν, αλλά οι αλλαγές θα αφορούν και άλλα υπουργεία, π.χ. του οικονομικού κύκλου σε θέσεις αναπληρωτών ή υφυπουργών ή ακόμη και εσωτερικές μετακινήσεις κυβερνητικών στελεχών σε άλλα χαρτοφυλάκια. 

Μείζον επίσης θέμα είναι τι θα γίνει με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία για πολλά κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της Προέδρου της Βουλής, ενώ η οργή για την ίδια ξεχειλίζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ίδια δηλώνει ότι δεν παραιτείται, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να υποβληθεί από ορισμένους βουλευτές πρόταση μομφής για να αλλάξει Πρόεδρος της Βουλής. Σε αυτή την περίπτωση ήδη έχουν συζητηθεί και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων της, τα οποία είναι του Θόδωρου Δρίτσα και του Γιάννη Μπαλάφα.
 
Το άλλο αγκάθι είναι τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και κατά πόσο θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση και κυρίως εάν θα στηρίξουν τα νέα μέτρα. Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα ξεκαθαριστεί το τοπίο σε κατ΄ιδίαν συνάντησή του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο.