Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Παρά την στήριξη που απολαμβάνει από τους Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά και σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εμφανίζεται έτοιμος να επιταχύνει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου στη Ν.Δ., αρχίζοντας τη σχετική διαδικασία ακόμη και εντός Ιουλίου. 

Ο έμπειρος πολιτικός, που ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα μετά την παραίτηση Σαμαρά, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κρίση που αφορά στην πορεία της χώρας, στο στάτους του πολιτικού συστήματος αλλά και σε αυτό καθεαυτό το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Η χθεσινή σύνοδος του ΕΛΚ ήταν σαν αποκάλυψη για τον κ. Μεϊμαράκη καθώς είδε τα στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αρκετούς εκ των οποίων γνωρίζει προσωπικά, να υιοθετούν σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα, να ομιλούν με εμφανή υποτιμητική διάθεση για την κυβέρνησή της αλλά, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίζουν και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία ως μέρος του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τη στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμιζε τη δέσμη του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας για υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την υπερψήφιση των δύσκολων μέτρων, στο τραπέζι του ΕΛΚ σχολιάστηκε ότι ο ίδιος είναι μεταβατικός και, συνεπώς, ετέθη το ερώτημα εάν αυτή η θέση δεσμεύει και το όποιο στέλεχος τον διαδεχθεί. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης κλήθηκε να εξηγήσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά την "ανταρσία" 17 + 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο η συζήτηση να εισέλθει και στα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού, που δεν αποκλείεται να τέθηκαν στον κ. Τσίπρα. 

Το κλίμα πρωτοφανούς ρευστότητας, η συνολική αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην Ευρώπη και, βέβαια, τα τεράστια λειτουργία προβλήματα της Ν.Δ., προφανώς δεν μπορούν να απαντηθούν από έναν μεταβατικό Πρόεδρο, όσο ικανός κι αν είναι. Σε αυτό το πρίσμα, ο κ. Μεϊμαράκης φλερτάρει με την ιδέα να επιταχύνει τις διαδικασίες στο κόμμα, χωρίς πάντως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και ο ίδιος την Προεδρία, έστω κι αν – όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές – ο ίδιος διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής από τη βάση.