Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ασφυκτικές πιέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο του eurogroup άρχισε να συζητείται αυτό το σενάριο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μαζί με την έκφραση μιας δυσπιστίας για το εάν θα υπάρχει η κυβερνητική πλειοψηφία που θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα. 

Οι υποδείξεις για την δημιουργία ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος συνεχίστηκαν και στην συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης όπου   άλλοι ηγέτες πιο ανοιχτά και άλλοι πιο μετρημένα αξίωσαν από τον έλληνα πρωθυπουργό να συγκροτήσει ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα ως εγγύηση ότι θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση προς μία τέτοια κατεύθυνση, ωστόσο είναι σαφές ότι θα συναντήσει αυτό το πρόβλημα μπροστά του καθώς με την πρώτη ψηφοφορία προαπαιτούμενων –πιθανότατα θα γίνουν αρκετές ως την Τετάρτη- θα επαναληφθεί το φαινόμενο των διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταστήσει αναπόφευκτα την θέση του πιο αδύναμη. 

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι πιστωτές «ήθελαν να τελειώσουν με τον Τσίπρα» και ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου να τεθεί επικεφαλής άλλος πρωθυπουργός καθώς δεν μπορούν να συγχωρήσουν στον Αλέξη Τσίπρα το «θράσος» να προκηρύξει δημοψήφισμα. Επίσης επαναλάμβαναν ότι εξ αρχής σταθερό σχέδιο των πιστωτών ήταν η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η υλοποίηση του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης. 

Τελικά η υλοποίηση της συμφωνίας επιχειρεί να βάλει τέλος σε όλα αυτά τα σενάρια.