Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Αντιμέτωπη με τους ίδιους της τους βουλευτές που αντιδρούν στη νέα συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται αυτές τις ώρες η κυβέρνηση. Ένα μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει τη συμφωνία αλλά κυρίως τα μέτρα- φωτιά που έρχονται και θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή με τη γνωστή πλέον διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τρέξει όσο μπορεί τις διαδικασίες και ως την Τετάρτη όχι μόνο να έχει καταθέσει αλλά και να έχει ψηφίσει εκείνα τα μέτρα που ουσιαστικά θα ξεκλειδώσουν τη συμφωνία και θα φέρουν τα πρώτα χρήματα μετά από ένα σχεδόν χρόνο στη χώρα. 

Στο ευκταίο για τη κυβέρνηση σενάριο, το πολυνομοσχέδιο που θα καταρτισθεί θα πρέπει ως την Τρίτη να έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αμέσως μετά τη κατάθεση θα πρέπει να μπει στις συναρμόδιες επιτροπές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στη συνέχεια στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Μέχρι πρότινος η πεπατημένη έλεγε πως χρειάζεται μια μέρα για συζήτηση στις επιτροπές και την επομένη (δηλαδή Τετάρτη), εισαγωγή και ψήφιση στον Ολομέλεια μετά από δεκάωρη διαδικασία. Ωστόσο με βάση τα όσα συνέβησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δεν αποκλείεται ο χρόνος να συντμηθεί και με "fast track" τεχνικές  η κατάθεση και η ψήφιση να ολοκληρωθεί σε μια και μόνο μέρα. 

Στο σημείο όμως αυτό μπαίνει και ο καθοριστικός παράγοντας που ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής που δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συναινέσει σε αυτό το οργανόγραμμα. Την τελευταία φορά εξάλλου η ίδια επέμενε στη τήρηση του Κανονισμού προκειμένου να υπάρξουν ξεχωριστές συνεδριάσεις επιτροπών και ολομέλειας σε δύο μέρες. Αν μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου θελήσει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, θα μπορούσε ακόμα και να καθυστερήσει την ημερήσια διάταξη και να ορίσει διαφορετική ημερομηνία συζήτησης παρά την επιμονή της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στη Διάσκεψη των Προέδρων μόλις και όταν αυτή συνεδριάσει. 

Πάντως ακόμα και αν επικρατήσουν οι σκέψεις στην Αντιπολίτευση για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Προέδρου, κατ' εφαρμογή του άρθρου 150 του Κανονισμού της Βουλής, τίθεται σοβαρό ζήτημα με τις ημερομηνίες. Βάσει της διαδικασίας -που έχει επαναληφθεί μόλις δύο φορές κατά το παρελθόν, μια κατά τη προηγούμενη κοινοβουλευτική Περίοδο κατά του κ. Μεϊμαράκη και άλλη μια το 1927-  η πρόταση κατατίθεται γραπτώς από τουλάχιστον 50 βουλευτές (ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής ομάδας), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Όμως για να προχωρήσει η ειδική αυτή συνεδρίαση η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει, καθώς η ημέρα συζήτησης της πρότασης, ορίζεται σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχου (δηλαδή στην καλύτερη την προσεχή Πέμπτη που θα έχει λήξει το τελεσίγραφο των δανειστών).

Ακόμα και έτσι, για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι), γεγονός που αναγκάζεται τα μέλη τόσο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όσο των ΑΝΕΛ, να πεισθούν κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να καταψηφίσουν την Πρόεδρο επειδή δεν στήριξε το μνημόνιο.