«Καλό συμβιβασμό, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», χαρακτήρισε την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.  

Όπως είπε, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα και τόνισε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες με επιτυχία.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η απόφαση δεν αφορά στο πρόγραμμα του ΕΜΣ, αλλά τη συμφωνία προκειμένου «να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλήξουμε σε πρόγραμμα».

«Βάσει της εμπειρίας που έχουμε έως τώρα, θα έχουμε σίγουρα όχι εύκολες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ και, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι προκειμένου η Καγκελάριος να απευθυνθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο και να ζητήσει εξουσιοδότηση για τις διαπραγματεύσεις, πρώτα θα πρέπει η ελληνική Βουλή να εγκρίνει τα προαπαιτούμενα και την συμφωνία στο σύνολό της. 

Στη συνέχεια οι Θεσμοί και το Eurogroup να αξιολογήσουν και να επιβεβαιώσουν τος αποφάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η γερμανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, ο Ζάιμπερτ ανέφερε ότι και τα προηγούμενα πέντε χρόνια έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι εταίροι θα παρακολουθούν την Ελλάδα πολύ προσεκτικά και βεβαίως θα γίνονται και ενδιάμεσες αξιολογήσεις.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Γερμανίας στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, επισήμανε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από όλα τα κράτη της Ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - και ανέφερε ότι δεν πρόκειται για «εξωτικά» μέτρα, αλλά για μέτρα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία και σε άλλες χώρες.

Πρόσθεσε δε ότι και ο έλληνας Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την συμφωνία.

«Η δική μας προσέγγιση και ευθύνη είναι να δουλέψουμε για μια ισχυρή Ευρώπη και μια σταθερή Ευρωζώνη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι «η Γερμανία δεν ήταν σε καμιά στιγμή μόνη» στις διαπραγματεύσεις, ενώ με τις απόψεις της ταυτίζονταν, όπως είπε, ακόμη και μικρές χώρες της Ευρωζώνης.