Το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης όπως και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Δεκατέσσερις ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου ο κ. Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαπίστωσαν ότι οι συζητήσεις τους είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική προοπτική. 

Την ώρα που οι δύο ηγέτες ήταν στην πόρτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έσπευσε εκεί για να αποτρέψει μία ιστορική αποχώρηση από την Ευρωζώνη. «Λυπάμαι αλλά δεν θα βγείτε από το δωμάτιο» τους είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους  FT.

Τσίπρας και Μέρκελ διαφωνούσαν για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφέρονταν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η καγκελάριος ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας το θεώρησε αυτό εθνική ταπείνωση. Η εναλλακτική που πρότεινε ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η συμβιβαστική λύση βρέθηκε τελικά μετά από μια ώρα συζήτησης σε περίπου 10 διαφορετικές πιθανές δομές. Ήταν ο επίλογος της πιο εξαντλητικής και φορτισμένης διαπραγμάτευσης μιας κρίσης που έχει δοκιμάσει όσο τίποτα άλλο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έπειτα από περίπου εννιά ώρες άκαρπων συζητήσεων το Σάββατο, η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν φτάσει σε ένα κυνικό συμπέρασμα: το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μπορεί να είναι η λιγότερο χειρότερη επιλογή.

Ο Μισέλ Σαπέν, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, παρότρυνε τους ομολόγους του «να τα βγάλουν όλα από μέσα τους και να πουν την αλήθεια», σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμπίεση. Πολλοί στην αίθουσα άδραξαν την ευκαιρία.

Ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ ξέσπασε κατά των Ελλήνων, γιατί δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις εδώ και πενήντα χρόνια, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες. Με τη μία κατηγορία να διαδέχεται την άλλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, παρέμενε χαμηλόφωνος.

Η σύγκρουση έφτασε στο απόγειό της όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είχε ταχθεί υπέρ ενός προσωρινού Grexit, επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάποιο σημείο, ο κ. Σόιμπλε, αισθανόμενος ότι χειραγωγείται, φώναξε γεμάτος θυμό στον επικεφαλής της ΕΚΤ ότι «δεν είναι ηλίθιος». Το σχόλιο ήταν υπερβολικά βαρύ για τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, o oποίος διέκοψε τη συνάντηση ως το επόμενο πρωί. «Ήταν πολύ σκληρό, σχεδόν βίαιο» είπε ένας από τους συμμετέχοντες.

Οι FT συνεχίζουν, γράφοντας ότι χωρίς να καταφέρει να επιτύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία το Σάβατο, το Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στους ευρωπαίους ηγέτες για να αρχίσουν την ολονύχτια συνεδρίασή τους.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή είχε γίνει Δευτέρα, το ενδεχόμενο ενός Grexit φαινόταν όλο και πιο πιθανό, ανέφεραν συμμετέχοντες, διογκώνοντας τις διαιρέσεις ανάμεσα στους στερημένους από ύπνο πολιτικούς και στους διπλωμάτες, που είχαν αναπτυχθεί κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο δωμάτιο πίστευε πως η Γερμανία ήταν πλέον η χώρα που έδειχνε να λειτουργεί με κακή πίστη, όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε κάποιο σημείο ο Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει ένα κήρυγμα από τον σλοβένο πρωθυπουργό, στο οποίο αντέδρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Τελικά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που έδωσε μάχη να παραμείνει η Ελλάδα, έβαλε την καγκελάριο Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του κ. Τουσκ για να οριστικοποιήσει ένα συμβιβασμό για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Παρ' όλο που τελικά επετεύχθη, οι διαπραγματεύσεις έδειχναν να δημιουργούν ένταση στις γαλλογερμανικές σχέσεις που είναι επί μακρόν η καρδιά του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Από τη Γερμανία υπήρχε μια μάλλον ισχυρή πίεση για Grexit. Αρνήθηκα αυτή τη λύση» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ολάντ μετά τη συμφωνία.

Για το Ταμείο ο κ. Ολάντ στήριξε τον κ. Τσίπρα. Ήταν ερώτημα «κυριαρχίας», δήλωσε ο γάλλος ηγέτης. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να ταπεινώσεις την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη, αλλά αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη».

Ο γάλλος πρόεδρος επίσης επέμενε ότι η πιθανότητα για προσωρινό Grexit -μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Σόιμπλε- την οποία κατάφερε να εντάξει στις προτάσεις του Eurogroup- πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό κείμενο.

Στο τέλος, κάποιοι διπλωμάτες με θολωμένα μάτια δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά ποιος είχε κερδίσει στον μαραθώνιο. Ήξεραν όμως ποιος είχε υποφέρει περισσότερο: «Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετείχε στη Σύνοδο: «Τον σταύρωσαν».