current views are: 2

13 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση16:21

Ντάισελμπλουμ: Πολύπλοκο το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα.

Δημοσίευση 16:21’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Αθήνα το συνολικό πακέτο της συμφωνίας, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων, ενώ τόνισε ότι αναζητείται λύση για το πρόγραμμα-γέφυρα.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος επανεξελέγη στην θέση του επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σύντομη. «Είδαμε τις επιλογές για χρηματοδοτικό πρόγραμμαγέφυρα» σημειώνοντας ότι «μας απασχόλησε το θέμα της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Και είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει με αξιόπιστο τρόπο στην Eυρωζώνη. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν δρόμο για τη χώρα, ώστε να έχει οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να σέβεται τους κανόνες της ένωσης». 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε:

Θέλω να ελπίζω ότι θα κατορθώσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει το συνολικό πακέτο που αποφασίσαμε χθες. Εάν αυτό συμβεί τότε οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν, θα έχουμε ακόμα μία τηλεδιάσκεψη – την ερχόμενη Πέμπτη- και μετά οι υπουργοί θα απευθυνθούν στα εθνικά τους κοινοβούλια για να επικυρώσουν.

Θα ακολουθήσει νέα τηλεδιάσκεψη ώστε να αρχίσει η διαδικασία ώστε να αποφανθούμε για το οικονομικό πλαίσιο και την εκταμίευση των πόρων.  

O πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «πλέον μιλάμε για ένα τριετές πρόγραμμα, με άλλες διευθετήσεις, νέες δεσμεύσεις κλπ και θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δύο νέα νομοθετήματα από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μιλάμε για τη γέφυρα χρηματοδότησης, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Έχουμε διάφορους στόχους που πρέπει να καλύψουμε. Αύριο στο Euroworking Group, θα το εξετάσουν».  

Μοσκοβισί: Συμφωνία για παραμονή στο ευρώ και μεταρρυθμίσεις

O γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε από την πλευρά του ότι η σημερινή συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει από τη μια να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, και από την άλλη να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε – και σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της «υπευθυνότητας» και της «αλληλεγγύη».

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την Ελλάδα και την χρηματοδότηση-γέφυρα. «Εξετάσαμε τις επιλογές. Όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρέγκλινγκ: Θα συμβάλει και το ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλει στο νέο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως τα 82-86 δισ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.

 

 

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα