Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την πυροδότηση πολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μέσα σε 48 ώρες το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς, για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που θα ανοίξουν το δρόμο για τη χρηματοδότηση-«γέφυρα», που θα καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας. Επιπλέον, χωρίς την άμεση έγκριση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, η συμφωνία θα τιχανθεί στον αέρα και δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα από τον ESM

Το Μαξίμου θέλει να τερματίσει τον αγώνα ταχύτητας και να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή, όπου θα ξεκαθαρισε και «η ήρα από το στάρι», με την επόμενη μέρα να απαιτεί σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον επικείμενο ανασχηματισμό που θα βρει εκτος κυβέρνησης τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Δημήτρη Στρατούλη και άλλους υπουργούς, ενώ πολύπλοκο εξακολουθεί να είναι το θέμα των βουλευτών της συμπολίτευσης οι οποίοι προσανατολίζονται σε καταψήφιση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτκής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Τσίπρας θα δείξει τις προθέσεις του και θα στείλει μηνύματα στους βουλευτές που απειλούν δημοσίως και παρασκηνιακά για την καταψήφιση της συμφωνίας. 

Απρόβλεπτη είναι και η αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αν και είπε ότι οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να συναινέσουν σε μια συμφωνία, αποτέλεσμα του πραξικοπήματος που έγινε χθες στς Βρυξέλλες. Είπε, ωστόσο, ότι «θα προχωρήσουμε όλοι μαζί», θολώντας έτσι τα νερά των εξελίξεων στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ήδη πάντως φουντώνουν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή διεύρυνση ή αλλαγή στην κυβερνητική σύνθεση, νε δεδομένη τη στήρξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συμφωνία με τους δανειστές. Στην αντιπολίτευση, πάντως, κρατούν στάση αναμονής για τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. 

Μείζον ζήτημα παραμένει και η τύχη της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία πλέον συγκεντρώνει σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες και συνεννοήσεις μεταξύ κοινοβουλευτικών δυνάμεων, καθώς είναι έντονη η φημολογία για επικείμενη κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της Προέδρου της Βουλής, υπό τον φόβο εμπλοκής στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων.