Η συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί καταστροφή, κρίνουν οι New York Times, λέγοντας πως αυτό είναι σίγουρο για τη χώρα, ωστόσο μπορεί να αποβεί μοιραία και για την Ευρώπη. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συμφωνία της Δευτέρας σπρώχνει την Ελλάδα στον άβυσσο. 

«Η Ελλάδα διαθέτει ανεργία 26% , ο τουρισμός παραπαίει και οι τράπεζες είναι κλειστές» αναφέρει και συνεχίζει:

Ήταν ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα, αλλά με την κακή έννοια.

Η συμφωνία θα κρατήσει, εξηγεί, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με την Αθήνα να πραγματοποιεί μεγάλες υποχωρήσεις.

«Είναι σαν μία οικογένεια να πουλάει τα έπιπλά της, προκειμένου να λάβει στεγαστικό δάνειο» υπογραμμίζει η New York Times, τονίζοντας ότι μακροπρόθεσμη η λύση που επιλέχθηκε για την Ελλάδα θα αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ωθούσε τους ηγέτες να καταλήγουν πάντα σε συμφωνία, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πλέον, μία ομάδα χωρών, η οποία συσπειρώνεται γύρω από την Γερμανία, φαίνεται ότι απορρίπτει τον συγκεκριμένο φόβο – κίνδυνο.

Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνηση υποδηλώνει, προσθέτει το δημοσίευμα, την επιθυμία της Αθήνας να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την απουσία ενός σχεδίου εξόδου από την Ευρωζώνη.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με το γερμανικό μπλοκ, η Γερμανία θεωρεί ότι η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη και ενιαία. «Η κεντρική μάχη στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας εστιαζόταν σ’ αυτό το δίλημμα» αποφαίνεται η εφημερίδα.

«Το αποτέλεσμα του συμβιβασμού ήταν το εξής: Η Γαλλία κερδίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η Γαλλία κερδίζει την τιμωρία της ελληνικής κυβέρνησης» επισημαίνει εν συνεχεία.

Εάν όμως αυτό μοιάζει ως νίκη του ευρωπαϊκού project, τότε είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα μοιάζει η ήττα, καταλήγουν οι New York Times.