Μέσω Twitter απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωσή στο περιοδικό New Statesmen ότι σκεφτόταν από την αρχή το Grexit και είχε εισηγηθεί να εκδώσει η χώρα παράλληλο νόμισμα. 

«Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε για να μην μας επιβληθεί» έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;

Για το εν λόγω θέμα, ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηκε και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real FM, τονίζοντας: 

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση όπως η δική μας που από την πρώτη μέρα αντιμετωπίζει απειλές κλεισίματος τραπεζών πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργήθηκε μια ομάδα 4-5 άτομα, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο. Αν μας κλείσουν τις τράπεζες, αν προσπαθούσαν  να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της ευρωζώνης, ποια ήταν τα βήματα που θα έπρεπε να πάρουμε. Στόχος ήταν να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η έκτακτη ανάγκη.

Δεν κάναμε για Grexit, κάναμε σχέδια για την αποφυγή του. Δεν μιλήσαμε για παράλληλο νόμισμα, μιλήσαμε για δική μας ρευστότητα, τα λεγόμενα IOUs. Κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της κυβέρνησης, που ήταν πολιτικής αποφυγής του Grexit.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε πει πως είχε εισηγηθεί να εκδώσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα (IOU), καθώς και να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ, σε περίπτωση που οι δανειστές τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζες.

Όπως δήλωσε έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση αλλά μειοψήφησε (σε έξι υπέρ τάχθηκαν… δύο) και γι’ αυτό προχώρησε στα capital controls.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές τού ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν τις προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση.