Αρνητικά τοποθετείται απέναντι στη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο μνημόνιο το οποίο μάλιστα να αποτελεί εμβάθυνση και επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων μνημονίων δεν νομίζω ότι κανένας θα υπογράψει, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Τσακαλώτος»

Ωστόσο, διευκρίνισε: 

Να μιλήσω πρώτα με τον κ.Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, να δω ακριβώς τι έχουν να μας πουν, να δω τα νομοσχέδια και να αποφανθώ ευθαρσώς μόλις τα διαβάσω και ακούσω τους συναδέλφους.

Σε κάθε περίπτωση σχολιάζοντας το κείμενο της συμφωνίας είπε, όποιος το διαβάσει «δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης». 

«Για πάρα πολλές δεκαετίες αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ΕΕ. και όσοι συνέταξαν αυτά τα κείμενα και τα υπέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση νομίζω ότι θα πρέπει να έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος» συνέχισε και πρόσθεσε:

Η Ευρώπη ηττήθηκε, εμείς μένουμε στην Ευρώπη γιατί η καρδιά της χτυπά στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες και τα χωριά της ηπείρου μας.

Για την κριτική που δέχτηκε μετά την απουσία του από την ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

Φωνάζουν οι κλέφτες. Ας φωνάξουν και με οποιαδήποτε χαρά να τους αντιμετωπίσω σε οποιοδήποτε φόρουμ επιλέξουν να κονταροχτυπηθούν στο πλαίσιο του πατριωτισμού και της χρηστής πολιτικής ζωής.